Thursday, June 12, 2014

Re: RG2011... Fw: Dah TuaPun Masih Tidak Tahu Implikasi [1 Attachment]

pelikla dia ni..sorry to say la nama je 'chef' tp x appreciate/menghargai makanan2 yg dpanggil 'bangkai' tu...dia tak tahu ker tu makanan signature melayu.. dia tau ker camner budu, belacan, cencaluk,ikan masin & pekasam dproses? maybe dia ingat org yg proses makanan2 tu semua kutip je kot ikan2 mati kat tepi pantai huhu..


On Friday, June 13, 2014 8:30 AM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [respeks_group]" <respeks_group@yahoogroups.com> wrote:


 


Dah Tua Nak Mampos Pun Masih Tidak Tahu Implikasi Menghalkan Yang Haram Dan Mengharamkan Yang Halal?

telokbakong.blogspot
mountdweller.blogspot
 

HOT!! Chef Wan Samakan Budu Seperti Babi??

 

Chef selebriti terkenal, Chef Wan, melenting marah apabila rakyat Malaysia khususnya umat Islam bercakap mengenai isu halal dan haram membabitkan babi dan menyifatkan mereka sebagai "moron" (bodoh) serta memburukkan imej negara

Lebih mengejutkan lagi melalui laman Instagramnya, Chef Wan melabelkan budu, cencaluk, ikan masin dan belacan sebagai "bangkai" makanan laut yang busuk selain mendakwa masyarakat yang mempersoal tentang isu tersebut sebagai "katak di bawah tempurung
.


"Apa budu dan cencalok itu bukan ke bangkai makananan laut yg busuk mau pun ikan masin serta Perkasam dan belacan itu tak busuk ke?

"Susah jika manusia yg hidup mereka macam katak bawah tempurung ini.

"Shame on this moron that today is destroying the image of this country and causing alot of tension among other races with their itu haram dan ini haram! Dah tahu haram diam sudah la," kata chef selebriti terkenal itu.

Apa pula kata anda? Apakah budu, cencaluk, ikan masin dan belacan layak dikategorikan sebagai bangkai yang haram dimakan umat Islam?

Apakah pengertian dan definisi bangkai dari sudut kefahaman Chef Wan? Seterusnya, apakah pengertian dan definisi bangkai dari sudut Syariah Islam dan para fuqaha'? KedahNews.com serahkan pada pembaca untuk menilai...

Dipetik dari
sumber


# Maaflah mungkin tajuk yang aku taruk kasar sikit. Sebenarnya aku cukup marah bila makhluk yang dah tua bercakap merapu tentang hukum dan agamaNo comments:

Post a Comment