Saturday, June 21, 2014

RG2011... Fw: Punca Ditempatkan Di Pusat Jagaan

 Hangat!!! Inilah Punca Bekas Timbalan Menteri Yang Ditempatkan Di Pusat Jagaan Milik Bukan Islam.. Jom Terjah!!!

telokbakong.blogspot.
sedakasejahtera.blogspot
 

PETALING JAYA: Bekas Timbalan Menteri Pengangkutan dan Timbalan Menteri Penerangan Datuk Paduka Rahmah Othman ditempatkan di pusat penjagaan pesakit-pesakit Alzheimer atas nasihat doktor dan persetujuan bersama ahli keluarganya.

Perkara ini disahkan oleh anak perempuannya, Raha, yang berkata ibunya kini berada dalam keadaan sihat dan selamat.

"Emak saya sihat walafiat, terlindung dan dijaga dengan baik. Dia memang ada penyakit Alzheimer kronik tetapi dari segi perubatan dan doktor semuanya dalam keadaan baik.

"Memang doktor sarankan tempat itu kerana itu tempat yang terbaik untuk pesakit Alzheimer," katanya ketika dihubungi mStar Online, Khamis.

Rahmah kini ditempatkan di Dementia Homecare Centre Sdn Bhd, Teluk Panglima Garang, Klang, sebuah pusat jagaan pesakit-pesakit Alzheimer berbayar yang menyediakan pelbagai aktiviti terapi dan penjagaan 24 jam.

Menurut Raha, beliau kesal dengan tuduhan dan fitnah yang dilemparkan terhadap mereka sekeluarga di laman sosial kononnya anak-anak bekas Naib Ketua Wanita Umno itu mengabaikan ibu mereka dengan menempatkannya di pusat jagaan khas.

Jelasnya, ibunya telah ditempatkan di situ hampir dua tahun dan gembira sepanjang berada di sana.

"Macam-macam fitnah mereka buat, mereka tak tahu hujung pangkal dan cerita sebenar. Saya anggap itu tuduhan tak berasas.

"Hubungan kami dengan emak sangat rapat, kami sentiasa bersama dengannya, melawat setiap minggu, bawa dia keluar jalan-jalan dan bawa dia pergi ke majlis tertentu," jelasnya yang turut membawa ibunya bertemu doktor pakar mengikut jadual.
 
Gambar Rahmah yang diambil salah seorang pelawat pusat jagaan khas pesakit Alzheimer dan tersebar di laman-laman sosial.
Mengenai kritikan terhadap tindakan menempatkan Rahmah di sebuah pusat penjagaan milik bukan Muslim, beliau berkata isu itu tidak sepatutnya timbul kerana mereka sekeluarga lebih mengetahui apa tindakan terbaik untuk membuatkan Rahmah lebih selesa dan terjaga.

Tambahnya, beliau telah membuat kajian mengenai pusat penjagaan itu sebelum membuat keputusan menempatkan ibunya di sana.

Katanya, selain penjagaan 24 jam dan persekitaran yang tenang dan bersih, kebanyakan jururawat di situ beragama Islam, begitu juga tukang masaknya, malah di sana juga terdapat beberapa lagi penghuni Muslim.

Beliau berkata sebagai pesakit Alzheimer berat, ibunya juga tidak diwajibkan menunaikan solat, justeru perkara itu tidak sepatutnya menjadi isu.

"Dua tahun pertama memang kami adik-beradik jaga emak tetapi keadaan mak semakin teruk.

"Dia perlukan terapi, bukan penjagaan orang tua-tua. Doktor kata di sana tempat yang baik kerana ada aktiviti, terapi dan interaksi.

"Memang betul, keadaan emak sebagai pesakit Alzheimer semakin baik dan menunjukkan perkembangan positif," katanya sambil mengakui menjaga pesakit Alzheimer adalah sesuatu yang mencabar dan penuh dugaan.

Walaupun kesal dengan tuduhan-tuduhan di laman sosial, Raha berkata keluarganya amat menghargai pengunjung-pengunjung yang prihatin dan melawat ibunya selama ini.

Namun, selepas apa yang berlaku beliau membuat keputusan hanya ahli keluarga sahaja yang dibenarkan melawat ibunya.

Beliau juga bimbang jika kunjungan pelawat boleh menjejaskan aktiviti harian pesakit yang telah disusun pihak pengurusan.

"Mak saya tak faham semua ni...apa yang berlaku. Kalau tidak, hidup dia akan lebih terganggu.

"Saya memang hargai kalau nak melawat mak, tapi jangan buat tuduhan bukan-bukan," katanya dengan nada kecewa.

Kisah mengenai Rahmah tersebar di laman sosial sejak tiga hari lalu dan mendapat kritikan hebat.

Turut disebarkan beberapa keping gambar Rahmah ketika menjalankan aktiviti di pusat jagaan tersebut yang dimiliki seseorang yang bergelar 'Datuk' bukan beragama Islam.

Selain pernah dilantik sebagai timbalan menteri di bawah pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad, Rahmah juga pernah menang dalam pertandingan di Parlimen Shah Alam pada pilihan raya 1982.

Pada 1989 beliau menyertai parti Semangat 46 bersama Tengku Razaleigh Hamzah.
 
 
 
----- Original Message -----
 
Sent: Wednesday, June 18, 2014 12:17 AM
Subject: Fw: MANTAN TIMBALAN MENTERI DILETAKKAN DIBAWAH RUMAH ORANG TUA

3 FOTO YANG SUNGGUH MENYAYAT HATI ... BEKAS NAIB KETUA WANITA UMNO MALAYSIA MERANGKAP MANTAN TIMBALAN MENTERI TELAH DILETAKKAN DIBAWAH JAGAAN SEBUAH RUMAH ORANG TUA KERANA ANAK-ANAKNYA TIDAK SANGGUP MENJAGA BELIAU.

omakkau.blogspot
 

RAHMAH OTHMAN DIMASUKKAN KERUMAH JAGAAN ORANG TUA

Omak Kau diberitahu melalui mesej inbox bahawa Datuk Paduka Rahmah Othman bekas Naib Ketua Wanita UMNO Malaysia merangkap bekas Timbalan Menteri telah diletakkan dibawah jagaan sebuah rumah orang tua DEMENTIA HOMECARE CENTRE SDN BHD, Teluk Panglima Garang,Klang, Selangor oleh anak-anak beliau sejak bulan Ogos tahun lepas.

Datuk Paduka Rahmah Othman dikatakan mengidap penyakit alzheimer berat dan kadangkala tidak dapat dikawal sehingga menyusahkan orang sekelilingnya..

Datuk Paduka Rahmah Othman adalah ahli politik veteran UMNO/Barisan Nasional. Beliau pernah dilantik sebagai Timbalan Menteri Penerangan dan kemudian Timbalan Menteri Pengangkutan oleh Perdana Menteri Malaysia,Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam pilihan raya 1982, beliau menang bertanding di parlimen Shah Alam, Selangor walaupun beliau bukan dari Shah Alam .

Pada 1989, beliau menyertai Parti Semangat 46 bersama Tengku Razaleigh Hamzah menentang arus kepimpinan UMNO. Semangat 46 .

Bukan niat Omak Kau nak aibkan dirinya tetapi sekadar sedih dan pilu beliau diberi layanan sebegini rupa oleh kaum keluarganya terutama anak-anak beliau sendiri.

Benar akan kata-kata orang tua-tua .. Seorang ibu mampu menjaga dan memelihara 10 orang anak tetapi 10 orang anak langsung tidak mampu nak menjaga seorang ibu... Sedih, pilu dan sebak dada Omak Kau bila mengenangkan nasibnya walaupun beliau bukan pemimpin parti anutan Omak Kau.


Mohon sesiapa jua tidak kira dari kelompok parti mana sekali pun, ziarahilah beliau jika ada kelapangan.
 

__._,_.___

Posted by: "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)
" Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/"

" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"

" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam"

" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"

" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment