Salam semua! Minta maaf banyak-banyak sebab lama tak mengupdate blog saya ni. Banyak betul sawang2 ni ha... Okay, buat 2 minggu pertama di bulan Januari 2012 ni saya agak sibuk dengan jadual saya sebagai surirumah, pembuat kek, pengajar baking dan juga penjual emas....mata duitan betulkan?...hahaha..Apa pun niat saya untuk mencari rezeki untuk menolong suami kerana Allah SWT.
Okay2..kita start hari ni dengan Cara-cara membuat macarons ya...Suka diingatkan, bahawa sifu saya dalam macarons ialah pengalaman membuat trial and error selama 2 tahun, oleh itu apa yang saya tulis ini adalah berdasarkan pengalaman membuat, melihat video-video di You Tube dan blog2. Sekiranya terdapat kesalahan dari apa yang saya tulis di sini, harap dimaafkan ya..kerana saya bukan Qualified Chef..saya hanya surirumah yang agak degil dan keras hati bila hasilan bakingnya tidak menjadi.
Okay, kita tengok apa peralatan yang perlu ada untuk membuatnya ya:-)
Stainless Steel Bowl (Plastic pun boleh juga)
Piping Beg dengan Nozzle Bulat berukuran 10 hingga 12mm.
Pengayak
Hand Mixer
Loyang yang rata, dan template bulat serta teflon cloth. Anda boleh gunakan parchment paper atau yang paling mahal ialah Silpat..ada lagi satu yang dah siap acuan bulatnya..saya lupa la pulak nama dia..
Okay ini resipi yang saya pakai..
Macarons Shell
Bahan A
100 gram gula icing
55 gram badam hancur
Badam & Gula Icing, di blend dan kemudian di ayak seperti ini.
Bahan B
45gram putih telur
25gram gula halus
Sebelah kiri, putih telur, gula dan campuran badam & gula icing.
Nota: Pastikan peralatan yang anda gunakan bebas dari minyak, air dan anasir-anasir yang tak berkenaan ye. Ini akan menganggu anda yang didalam proses membuat Macarons.
Semasa mengasingkan telur putih & kuning, pastikan jangan ada walaupun sekecik mana pun kuning telur di dalam putih telur tersebut. Ia kan menganggu proses membuat meringue anda nanti. Telur putih sebaiknya di simpan didalam peti sejuk 3 hari sebelum digunakan. Kalau pakai yang baru pun boleh, tapi output meringue agak kurang cantik.
okay, barang2 ni semua dah siap..ready for Critical Stage No. 1ya - Membuat Meringue:D
sila visit di http://www.keklapis.com untuk step seterusnya ya.
Juraiza Abdul Aziz aka Nomie Aziz
www.keklapis.com
www.jomkitabuatsendiri.blogspot.com (Recipe CSI)
" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"
" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 : http://maths-catch.com/exam"
" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"
" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"
Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.
No comments:
Post a Comment