Friday, August 31, 2012

RG2011... Tips memilih bahan masakan yang baik

 

 
Saya ingin berkongsi dengan anda mengenai "Tips Bagaimana Untuk Memilih Bahan Masakan Yang Baik". Saya dapat tips ini hasil pembacaan dan mendengar orang-orang tua bercerita.
Secara mudahnya, bahan masakan yang baik adalah bahan mentah yang masih baru dan segar. Berikut adalah tips memilih ;
1. Sayur-sayuran dan buah-buahan
·         Pastikan ia tidak layu, tidak kecut, bertukar warna atau berbau busuk
·         Lebih elok pilih sayur yang berlubang dimakan serangga kerana ia menunjukkan sayur itu kurang dicemari oleh racun perosak dan bahan kimia. Jadi ia lebih sesuai dan selamat untuk dimakan.
 
2. Ikan
·         Pilih ikan yang mempunyai kulit yang masih bersinar dan berwarna terang. Jangan pilih ikan yang kulitnya diselaputi lendiran yang tebal.
·         Pastikan ikan yang dibeli, matanya tidak tenggelam dan warnanya masih cerah.
·         Cuba lihat insang ikan berwarna merah cerah (ikan segar). Dan bukannya insang berwarna keperang-perangan atau kering.
·         Pastinya pilih lah ikan yang tidak berbau busuk
·         Cuba picit badan ikan yang ingin dibeli. Jika isinya masih pejal dan kenyal apabila dipicit, itu menunjukkan ikan tersebut masih segar.
 
3. Udang
·         Pilih udang yang mempunyai kulit yang cerah dan lut sinar, bukannya kulit yang dah ada tompok-tompok hitam.
·         Cuba picit kepala udang, kalau ianya masih keras dan tidak mengeluarkan lendiran yang banyak, itu bermakna udang itu masih segar.
·         Jangan pilih udang yang sudah berbau busuk.
·         Picit badan udang dan pastikan isi udang masih pejal dan kenyal.
 
4. Daging
·         Pastikan daging yang dibeli masih segar dan tidak berselaput.
·         Jangan beli daging yang sudah berbau busuk.
·         Pastikan warna daging masih merah
·         Jikalau daging itu sejuk dan ada ais, bermakna ia bukanlah segar sebaliknya ia sudah di 'frozen' (beku) kan.
 
5. Ayam
·         Pilih ayam yang tidak berbau busuk dan tidak bertukar warna.
·         Cuba lihat kepada kegemukan di bahagian dada dan kelicinan kulitnya. Jangan beli ayam yang terlalu gemuk.
·         Perhatikan juga lemak-lemak ayam terutamanya di bahagian bawah kulit. Jangan beli ayam yang mempunyai lemak yang berlebihan.
·         Adalah lebih baik untuk beli ayam yang baru disembelih di pasar. Ayam yang ada dijual di pasar raya mungkin telah di 'frozen' terlebih dahulu. Jadi ayam yang dijual di pasar raya besar, kebanyakan tidak lagi segar.
 
6. Telur
·         Pastikan telur yang dibeli tidak retak atau pecah kulitnya.
·         Pastikan juga telur yang dibeli tidak diselaputi najis yang berlebihan pada kulitnya.
·         Goncang dulu telur sebelum beli. Kalau isinya mampat tiada ruangan udara yang banyak, maka itu menunjukkan telur itu masih baru.
 
7. Bijiran, tepung, kacang atau beras
·         Cuba lihat betul-betul, ada atau tidak serangga atau bahan-bahan tercemar lain dalam beras, bijiran atau kekacang yang ingin kita beli.
·         Pastikan juga beras, bijirin atau kekacang yang dibeli tidak bercampur dengan gred bijiran/beras/kacang/tepung yang bermutu rendah.
 
Haaa begitulah serba sedikit apa yang saya tahu tips bagaimana untuk membeli bahan mentah atau bahan masakan yang baik dan segar. Harap ianya dapat membantu mereka yang masih baru nak belajar buat ini semua (macam saya ni).

__._,_.___
Recent Activity:
" Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/"

" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"

" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam"

" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"

" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.

.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment