Sunday, June 15, 2014

RG2011... Fw: Ulasan Piala Dunia

 Piala Dunia: Brazil dan Islam

telokbakong.blogspot
assirkami.blogspot
 
Dari pelbagai sumber menunjukkan, negara yang sangat kuat terhadap pegangan Kristian Katholik ini disentuh oleh Islam sekitar bermula apabila Portugis membawa masuk hamba-hamba abdi dari Afrika yang diperdagangkan. 37% diterima masuk ke Brazil iaitu sekitar 3 juta orang. Mereka diarah bekerja di ladang-ladang tebu pada tahun 1550. Pada tahun 1835 para hamba ini melakukan pemberontakan di daerah Bahia sehingga memaksa Portugis mengawal kemasukan hamba-hamba ini ke Brazil. Bahkan mereka dipaksa menganut Kristian Katholik. 

Sehinggalah pada tahun 1900, jumlah hamba Muslim tersebut tinggal sekitar 10,000 orang sahaja. Kemuncak kehadiran imigran Muslim ke Brazil adalah pada tahun 1850 dan berkurangan menjelang tahun 1950. Kebanyakan Muslim ini berasal dari Syria dan Lubnan yang meninggalkan tanah air kerana perang saudara. Brazil sebuah negara yang dikatakan, ditemui oleh pasukan penjajahan dari Sepanyol pada abad ke 15.

 Statistik pada tahun 2000 menunjukkan jumlah Muslim di Brazil adalah 27,239 orang. Menurut akhbar tempatan, seramai 56,000 - 70,000 khasnya di kawasan Sao Paulo dan Parana. Adapun peneliti Islam tempatan menganggarkan jumlah Muslim adalah 1 juta - 1.5 juta orang. Semoga dunia sukan dan piala dunia turut menambah informasi bermanfaat untuk kita.

 Mohd Fadhlullah bin Ismail (Pengerusi NGO CORUM) 13 Jun 2014

__._,_.___

Posted by: "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)
" Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/"

" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"

" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam"

" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"

" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment