Boleh bagi resepi betoi2 Macarons ni rasanak cuba buat…nati boleh saya bagitau hasilnye….
From: respeks_group@yahoogroups.com [mailto:respeks_group@yahoogroups.com] On Behalf Of Juraiza Abdul Aziz
Sent: Monday, June 27, 2011 4:25 PM
To: macaronbakers@googlegroups.com; homechoc@googlegroups.com; resipidotnet; mahligai@yahoogroups.com; ibu@yahoogroups.com; respeks_group@yahoogroups.com; mealtimemenus
Subject: RG2011... CSI -Chocolate Macarons
Salam semua..
alhamdulillah, web ini kembali berfungsi sedia kala, sebab minggu ini proses pertukaran hosting di lakukan. Jadi tidak lah dapat saya mengupdate aktiviti minggu lepas. Tapi sekarang dah okay. Alhamdulillah. Minggu ni, macam tau-tau pulakkan..web demam, saya pun ikut demam..start dari hari ahad,isnin dan selasa..alhamdulillah sudah beransur baik dan semoga saya diberikan kesihatan yang berterusan baik. Amin.
Okay..kali ini nak bercerita pasal buat macarons. Chocolate Macarons saya bermasalah di dalam kelas macarons! tak nak kering2!..kelas kali kedua pun sama!..kenapa ni? rupanya print balik resipi asal..rupanya gula terkurang!!..cuainya saya!!!..so saya pun buat chocolate Macarons lagi sekali..tapi....chocolate macarons saya berkedut!!!...Kenapa ya? saya dah ikut segalanya..segala pantang larang saya dah ikut..apa lagi ni!!..
Jadi dalam keadaan nak demam tak demam tu..saya pun gagahkan diri juga untuk buat CSI - didalam kepala ini hanya ada 3 punca yang boleh saya study..Telur putih baru keluar dari peti sejuk, erti kata lain telur putih sejuk, Koko powder saya bermasalah..(tapi saya rasa tidak, sebab saya memakai serbuk koko yang berjenama), Macaronnage (cara saya menggaul) batter Macarons..Jadi saya buat 2 case study. satu putih telur sejuk, satu putih telur suhu bilik.
Proses dimulakan dengan membuat Meringue (sebutan dia mereng)
Lepas tu Masukkan Badam, Gula Icing, Serbuk Coklat ke dalam meringue dalam 4 peringkat.
Gaul membulat
Bila dah sebati, tahap ini ialah tahap kritikal..jadi saya buat 2 cara - satu adunan saya pekatkan, satu lagi saya cairkan sedikit.
Bila dipiping, adunan yang pekat akan mempunyai tips seperti dibawah..jadi lepas ni kita akan menghempaskan tray macaron kita ke meja beberapa kali sehingga permukaan menjadi smooth.
yeah..jadi macam ni.
Keringkan dia betul2..hasilnya..
Adunan yang lagi satu, yang saya cairkan sedikit..inilah hasilnya!
hmm..macaranonage memang meletihkan diri ku ni...huhu..apa pun alhamdulillah..dah tau punca
--
Juraiza aka Nomie
016-2951473
www.keklapis.com
www.jomkitabuatsendiri.blogspot.com
" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"
" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 : http://maths-catch.com/exam"
" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"
" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"
Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.
No comments:
Post a Comment