Saturday, November 8, 2014

RG2014... Fw: RAKYAT TEMPATAN TERHEGEH-HEGEH...

 RAKYAT TEMPATAN TERHEGEH-HEGEH...LAMBAKAN WARGA ASING DIMANA-MANA!!!

bloglist-malaysia.blogspot
pkrl.blogspot
 
Warga asing bermaharajalela di mana-mana

Warga asing memenuhi Kuala Lumpur merupakan permandangan biasa di Kuala Lumpur, khususnya pada hujung minggu dan cuti umum.

Terlanjur cerita pendatang asing, sama ada sah atau tidak memasuki negara ini, mereka kini berada di mana-mana di negara ini malah kini memonopoli Cameron Highlands.
Berikutan itu, ramai yang tertanya-tanya kenapa ia boleh jadi begitu malah golongan ini telah lama bertapak di pusat peranginan tanah tinggi itu.

Semua rakyat Malaysia nampak kebanjiran peniaga-peniaga asing di Cameron Highlands yang hampir semua menguasai perniagaan di sana.

Sampai bila rakyat tempatan terpaksa merayu diskaun dengan warga asing yang menjadi peniaga di sana?

Persoalan yang seolah-olah tidak akan terjawab memandangkan jumlah warga asing di pusat pengainan itu tidak pernah berkurangan malah bertambah dari hari ke hari.

Seperti kata seorang guru dari Tapah, Norliza Baharuddin yang  menghubungi MalaysiaGazette pagi tadi, sepatutnya warga asing ini tugasnya di ladang dan bukan di barisan hadapan untuk mengurus pelanggan.

"Sekarang ni, merekalah yang menjadi tuan dan kita pula yang terhegeh-hegeh dengan mereka minta kurangkan harga dan sebagainya.

"Saya sendiri telah beberapa kali mengadu kepada pihak imigresen tetapi tak nampak pun ada usaha untuk menghalang warga asing ini menjalankan perniagaan sekali pun bekerja," katanya.

Paling menjengkelkan, ramai di antara mereka lupa diri seolah-olah Cameron Highlands itu mereka punya.

"Saya pernah bertekak dengan mereka berkenaan satu tempat di sana. Kemudian warga Indonesia tu dengan megah mengatakan saya orang luar, tak payah nak bertekak dengan dia yang dah lama di situ.

"Memang saya bukan orang Cameron Highlands tetapi ini adalah negara saya dan dia sepatutnya tahu menghormati rakyat negara ini. Namun apa yang terjadi, warga asing di sini semakin angkuh dan sombong," ujarnya.

Katanya lagi, keseronokan bercuti hilang apabila terlihat golongan warga asing ini berniaga di mana-mana di Cameron Highlands.

"Kerajaan sepatutnya mengarahkan majikan mereka supaya melarang pekerja warga asing ini berurus niaga dengan rakyat atau pelancong.

"Tak tahulah sampai bila keadaan ini akan berakhir tetapi pada pengamatan saya, selagi pihak terbabit tak buat apa-apa, selagi itulah warga asing ini akan berkuasa," katanya.

Selain Cameron Highlands, kata Norliza lagi, kawasan perniagaan di Jalan Petaling, Kuala Lumpur juga kini semuanya diuruskan oleh warga asing.

"Saya dah tak berani nak pergi sana lagi sebab layanan yang diberi kepada kita selaku rakyat tempatan agak kasar dan melampau.

"Kita boleh dimaki hamun sesuka hati jika mereka tak puas hati dengan cara kita membuat tawar menawar.

"Apa yang menghairankan, mereka masih boleh berniaga tanpa ada rasa takut atau bersalah kerana sikap biadap mereka itu," katanya.

Apa pun jelas Norliza, pokok pangkalnya terletak pada pihak berkuasa tempatan. Jika ada kesungguhan, warga asing di Malaysia tidak akan berani angkat muka. Bukan seperti sekarang, mereka dah berani pijak kepala kita
. - MalaysiaGazett

~ HA...ha...baru ada akai

__._,_.___

Posted by: "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)
&quot; Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/&quot;

&quot; Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net&quot;

&quot; Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam&quot;

&quot; Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/&quot;

&quot; Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.com&quot;

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment