Saturday, October 18, 2014

Re: RG2014... Fw: HARGA GULA SEBENAR RM1.40 SEKILO, MENGAPA BAYAR RM2.85?

 

ini markup dah lebih 100%...? ini keperluan asas,mana krjn yg sepatutnya pantau?

Hapuskan Monopoli Gula Dan Benarkan Import Gula Untuk Turunkan Harga Gula

On November 25, 2013 · Leave a Comment

YB Dato' Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah (Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan) telah mengesahkan di dalam Dewan Rakyat pada sidang hari Khamis (21 November 2013) bahawa Kerajaan Malaysia telah memeterai kontrak jangka panjang untuk membeli gula mentah pada harga yang kini lebih tinggi dari harga pasaran (rujuk Hansard Parlimen).

Keadaan ini menimbulkan beberapa tanda tanya seperti berikut:

1. Kenapa Kerajaan Malaysia memasuki kontrak pembelian gula mentah jangka panjang bagi pihak syarikat swasta sedangkan segala keuntungan adalah milik hak swasta?

2. Siapakah yang bertanggungjawab meluluskan kontrak pembelian gula mentah jangka panjang yang tidak dirunding dengan baik sehingga harganya lebih rendah dari harga pasaran semasa di dunia yang mempunyai kesan terus kepada harga gula bertapis di Malaysia?

Saya telah pun menanyakan kedua-dua soalan ini kepada YB Timbalan Menteri dalam sidang hari Khamis lalu tetapi tidak pun berjawab.

Umum mengetahui bahawa industri gula di Malaysia dimonopoli oleh beberapa syarikat sejak berdekad-dekad. Dulunya oleh syarikat yang dikuasai Tan Sri Robert Kuok, kini ia dikuasai pula oleh syarikat milik Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary dan Felda. Monopoli gula ini diberikan kepada syarikat-syarikat ini melalui satu sistem permit import (approved permit) gula mentah yang hanya diberikan kepada syarikat-syarikat ini. Dalam keadaan Malaysia langsung tidak mempunyai ladang atau perusahaan yang mengeluarkan gula mentah, industri gula di Malaysia bergantung sepenuhnya kepada import gula mentah dari pasaran antarabangsa. Oleh itu, hanya syarikat yang diberikan permit import atau AP yang boleh mengimport gula mentah dan memonopoli pengilangan dan pembekalan gula bertapis.

Monopoli industri gula yang kini dipegang oleh Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary sudah tentu satu perniagaan yang cukup menguntungkan. Sudah menjadi lumrah perniagaan bahawa harga bekalan turun naik. Bagi industri gula, apabila harga bekalan gula mentah naik, keuntungan syarikat pengilang gula bertapis akan turun dan sebaliknya apabila harga bekalan gula mentah turun, keuntungan syarikat pengilang gula bertapis akan meningkat.

Oleh sebab itulah, saya mempersoalkan kenapakah dalam keadaan harga bekalan gula mentah tidak menguntungkan syarikat milik Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary akibat rundingan kontrak jangka panjang yang tidak sempurna, kerajaan juga dilibatkan kerana kontrak itu dimeterai oleh kerajaan. Risiko untung rugi pembelian gula mentah perlulah ditanggung oleh syarikat pemegang AP gula mentah yang dikuasai oleh Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary kerana mereka diberikan monopoli industri gula di Malaysia.

Oleh kerana Kerajaan Malaysia terus mahu menanggung kerugian hasil dari kontrak pembelian gula mentah jangka panjang ini, maka monopoli gula yang diberikan kepada syarikat yang dikuasai Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary perlulah ditarik balik kerana syarikat itu tidak menanggung risiko untung rugi pembelian gula mentah.

Untuk menurunkan harga gula dengan serta merta supaya meringankan bebanan rakyat, saya mencadangkan supaya permit import (AP) untuk membeli gula mentah pada harga yang lebih rendah dibuka dan permit import (AP) untuk membeli gula bertapis juga dibuka untuk mewujudkan persaingan harga. Dalam keadaan harga gula mentah pasaran dunia adalah lebih rendah, dengan lebih banyak syarikat diberi peluang untuk membawa masuk gula mentah dan gula bertapis sudah tentu ia lebih murah dari harga yang ditentukan oleh syarikat monopoli.

Keengganan Barisan Nasional melunturkan monopoli gula yang dikuasai oleh Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary mengesahkan mereka lebih mementingkan beberapa kroni berbanding rakyat terbanyak.

RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi

25 NOVEMBER 2013

2014-10-18 8:54 GMT+08:00 amri el wahab amriwahab@gmail.com [respeks_group] <respeks_group@yahoogroups.com>:
 

Jika anda peniaga, anda beli gula di kilang dengan harga Rm 1.40 anda nak jual Rm 1.40 juga ke......? Kalau macam tu tak payah berniaga.buka aje gedung wakaf.......dapat pahala.

Dalam perniagaan ada sistem "mark up" harga melalui "costing.......".Contoh dalam costing ada mark up sekian sekian % disebabkan kos kos pentadbiran seperti "storage" atau pergudangan, pengangkutan, gaji kaki tangan, cukai jualan dan sebagainya.

2014-10-09 0:00 GMT+08:00 '-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [respeks_group] <respeks_group@yahoogroups.com>:
 

HARGA GULA SEBENAR RM1.40 SEKILO, MENGAPA PENGGUNA DI MALAYSIA PERLU BAYAR RM2.85?

bloglist-malaysia.blogspot
pkrl.blogspot
 

Moresugar menjual kurang daripada RM2 sekilogram

Peniaga gula ditapis Moresugar Sdn Bhd telah mendedahkan bahawa ia telah menjual komoditi itu kepada empat daripada 13 pengguna komersil terbesar di Malaysia kurang daripada RM2 sekilogram.

Menurut pengarah, Datuk Sazmi Miah, syarikat itu berjaya mendapatkan permit diluluskan (AP) untuk membekalkan gula halus untuk ini 13 syarikat selepas kerajaan menarik balik subsidi gula cara kembali pada tahun 2011.

"Apabila kerajaan mengambil keputusan untuk menghapuskan subsidi, ia memberikan kebebasan kepada syarikat-syarikat besar untuk mendapatkan gula mereka sendiri dengan AP mereka sendiri.

"Bagaimanapun, kami juga datang untuk memohon AP kita sendiri untuk membekalkan gula kerana kita menyedari bahawa ini pengilang besar tidak pengimport gula dan mungkin memerlukan bantuan.

"Oleh itu, sejak Januari tahun ini, kami telah membekalkan kira-kira 30,000 tan metrik gula bertapis kurang daripada RM2 sekilogram kepada empat syarikat," katanya memberitahu StarBizWeek.

Ini 13 syarikat, yang sebahagian besarnya terlibat dalam pembuatan minuman ringan dan produk pengguna yang lain, mengambil kira-kira 300,000 tan metrik gula setahun, kira-kira 33% daripada jumlah gula yang digunakan oleh negara setiap tahun.

Sazmi menjelaskan bahawa harga pasaran semasa gula putih bertapis sebanyak AS $ 428,30 (RM1,398) bagi setiap tan boleh diterjemahkan ke dalam hampir RM1.40 sekilogram.

Ini menimbulkan soalan mengapa pengguna di Malaysia membayar RM2.85 per kg bagi gula.

Walaupun Kerajaan telah menghapuskan subsidi gula, sesetengah pihak adalah pada hujah bahawa langkah ke arah liberalisasi industri gula perlu lebih selaras dengan harga pasaran komoditi itu di peringkat antarabangsa.

Pemeriksaan dengan Kementerian Perdagangan dan Industri Antarabangsa mendedahkan bahawa harga gula halus di negara ini tidak dipengaruhi oleh harga pasaran bebas, kerana ia dianggap sebagai item keperluan dengan harga terkawal di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dan Akta Kawalan Bekalan 1961.


Setakat yang orang ramai memakan adalah berkenaan, Kerajaan telah menghapuskan subsidi gula akhir tahun lalu yang menyaksikan harga jualan domestik gula meningkat kepada RM2,680 satu tan berbanding RM2,300-RM2,340 setan sebelumnya.

Minggu lalu, MSM Malaysia Holdings Bhd, syarikat gula terbesar di negara ini, mengesahkan bahawa dekad berusia kontrak jangka panjang (LTC) untuk mengimport gula mentah akan dihapuskan menjelang akhir tahun.

Langkah ini adalah selaras dengan inisiatif Kerajaan untuk meliberalisasikan sektor gula yang juga termasuk meningkatkan bilangan AP untuk mengimport gula halus. Liberalisasi ini memberi kesan gergasi gula seperti MSM dan Tradewinds (M) Bhd, yang telah dilindungi oleh polisi 'komoditi itu dikawal dalam negara.

--

Salaam & Regards

Amri el Wahab


My Facebook: https://www.facebook.com/amri.elwahab
My Blog: http://fitrahislami.wordpress.com
__._,_.___

Posted by: Pendekar Bloggerz <pendekarbloggerz@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (3)
&quot; Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/&quot;

&quot; Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net&quot;

&quot; Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam&quot;

&quot; Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/&quot;

&quot; Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.com&quot;

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment