Monday, August 11, 2014

RG2011... Fw: 5 Maksiat Yang Selalu Terjadi Di Aidilfitri

 5 Maksiat Yang Selalu Terjadi Di Aidilfitri

bloglist-malaysia.blogspot
depalma-sp.blogspot.
1) Aurat
Tidak menjaga batas pergaulan antara lelaki dan perempuan. Sama ada tetamu ataupun tuan rumah maka adat bersalam salaman antara yang bukan mahram ini kekadang menjadi kebiasaan. Atas alasan "hari raya apa salahnya...kita nak bermaafan je pun..".

2) Tinggal Solat
Solat fardhu tidak terjaga. Usahkan untuk solat fardhu berjemaah bahkan untuk menjaga solat fardhu di musim perayaan ini agak sukar. Apatah lagi sibuk menguruskan persiapan untuk rumah terbuka. Sibuk memasak, menghidang, melayan dan menyambut tetapi biasanya waktu yang sering menjadi 'mangsa' ialah solat Zohor dan Asar. Akan terlewat bahkan ada yang terluput waktu baru menyedari kefardhuan Allah itu masih belum tertunai. Bukankah sepanjang Ramadhan lalu semua lima waktu kita akan pastikan untuk menunaikannya dengan berjemaah dan dilakukan di awal waktu.

3) Makanan Yang Terlampau Banyak
Pembaziran dalam menjamu selera. Samaada bagi pihak tuan rumah yang menyediakan juadah makanan yang terlampau banyak ataupun bagi tetamu yang mengambil makanan dengan banyak hingga tidak termampu untuk dihabiskan lalu bakinya akan ke tong sampah. Lupa mereka ini kepada nasib golongan fakir miskin lain yang tidak dapat makan. Lupa nasib yang menimpa saudara kita di Gaza yang kekurangan bekalan makanan.

4) Sibuk Dengan Gajet
Tujuan ziarah menziarahi dan kunjung mengunjung ialah untuk mengeratkan silaturrahim. Mungkin terdapat saudara atau kenalan yang lama tidak bertemu mata. Maka jangan lagi sibuk melayan Whatsapp atau Facebook dengan Galaxy Tab di tangan ketika itu. Sabar seketika apabila berhadapan dengan tetamu/tuan rumah. Jangan buat tetamu /tuan rumah berkecil hati. Nanti dosa yang dapat.

5) Salam Tak Tengok Muka
Begitu juga dengan berjabat salam sesama kita hendaklah digenggam erat dan saling berpandangan ke arah muka. Jangan salam dihulur tetapi mata memandang ke arah lain. Maka salam ini akan memperolehi pahala kerana ia ibadat. Lihat bagaimana Baginda Rasulullah bermuamalat dan melayan para sahabatnya hingga semua mereka berpuas hati dan tidak terasa hati.

__._,_.___

Posted by: "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)
" Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/"

" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"

" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam"

" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"

" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment