Sunday, August 10, 2014

RG2011... Fw: TASIK AJAIB MUNCUL DI PADANG PASIR TUNISIA

 TASIK AJAIB MUNCUL DI PADANG PASIR TUNISIA MENGGEMBIRAKAN PENDUDUK TEMPATAN

telokbakong.blogspot
alhusseyn51.blogspot.
 

Beratus-ratus penduduk tempatan berpusu-pusu ke kawasan yang kini dikenali sebagai pantai Gafsa selepas beberapa gembala terserempak air misteri yang luas itu  tiga minggu lalu.

Pakar mengesyaki kemungkinan aktiviti seismik (gempa bumi) telah menyebabkan batu  di atas aras air pecah lalu menyemburkan air ke permukaan.


Kemunculan 'Tasik'  tersebut telah menarik tumpuan orang ramai yang tidak sabar untuk melarikan diri masa panas terik untuk menikmati ketenangan daripada panas terik selepas tasik ajaib itu muncul di tengah-tengah padang pasir kira-kira 25 km dari bandar Tunisia Gafsa.

Tasik itu kini dikenali sebagai pantai Gafsa selepas beberapa gembala terjumpa air misteri yang luas meliputi satu hektar tiga minggu lepas.

Dilaporkan dalam beberapa minggu pertama, airnya  jernih kebiru-biruan. Tetapi kini berubah menjadi kehijauan dan penuh dengan algae, yang bermakna bermakna air bertakung dan kondusif kepada penyakit.Kekhuatiran adalah bahawa "Lac de Gafsa" penuh dengan bahan kimia, dan algae mungkin akan menimbulkan penyakit.

Sepuluh hari yang lalu Hatef Ouigi, dari pejabat keselamatan awam Gafsa, memberi amaran bahawa tasik itu mungkin berbahaya dan tidak sesuai untuk berenang. 

Terdapat risiko bahawa air itu tercemar dan karsinogenik" katanya.Dia berkata ini merupakan langkah amaran manakala saintis mengambil sampel untuk mengesahkan kandungan air.

"Bergantung kepada keputusan, kami akan mengambil langkah-langkah sewajarnya," kata Ouigi.

__._,_.___

Posted by: "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)
" Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/"

" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"

" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam"

" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"

" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment