Pasti ramai yang tidak suka dengan bawang putih terutamanya golongan remaja kerana baunya yang kurang menyenangkan.
Namun tahukah anda bahawa bawang putih ini mempunyai pelbagai kebaikan dan khasiat untuk kesihatan kita?
Mengurangkan risiko angin ahmar
Bawang putih mampu penghasilan oksida nitrik pada dinding saluran darah yang membantu untuk mengembang dan mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan angin ahmar.
Mengurangkan risiko kanser
Kaya dengan anti oksidan seperti selenium, bawang putih mampu membantu mengurangkan radikal dalam darah, sekaligus mengurangkan risiko seseorang menghidap kanser.
Bertindak sebagai anti bakteria dan antivirus
Sejenis bahan iaitu allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrobakteria. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.
Mengandungi banyak iodin
Bawang putih mempunyai kandungan iodin yang tinggi yang baik untuk pesakit hypertiroid.
Dapat tingkatkan sistem imunisasi
Kajian mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak dua hingga tiga ulas sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.
comments
- PERKASA •
-
There was a story.. During one mission oversea, more than thousand of us malaysian complained to our cook/chef.. What's wrong with the food, something like tasteless, something missing we said.. After a 'thorough' study, we found out that garlic was not there. The chef said he had ordered garlic (to some 'mat saleh') for so many times, but never arrived. We asked, what did you order? He said 'WHITE ONION'. No wonder..
-
Ya, sememangnya bawang putih terkenal dgn khasiat dan kesihatannya di seantero dunia, seluruh negeri, hei bawang, hei putih, hei bawang, hei no. 1. hei bawang putih..................
-
-
I have been eating raw garlic like 3 to 5 pc a week and have not flu or fever for the last 2 years..Garlic power...
-
-
-
-
-
- lolita sane •
siapa kata remaja tak suka garlic? garlic is the essence in Chinese and Italian recipes. time kt kolej mmdgkan aku kena msk sendiri, so small budget dan kualiti masakan org yg bkn jenis mmasak tu fhm2 je la. but garlic saved it all. nasi goreng, mee goreng, maggi goreng, pasta, semua dlm form yg paling simple, takat kicap dan garam, but the tasty kicks with garlic (bawang putih tumis). nak lazatkan dgn bawang merah boleh, tak nak pun boleh, asalkan ada garlic. termasuk utk masakan rebus (bila tak goreng psl minyak masak habis atau diet). smpai tahap bila tinggal mi spagetti je psl ramuan utk sos bolognaise dh habis, aku blasah je tumis garlic dan gorengkan mi spegeti yg dh direbus. sungguh lazat. only a year or two later baru tau spageti+garlic yg hentam masak tu sbnrnya salah satu jenis pasta yg dinamakan Aglio Olio. so it proves garlic is the main essence in cooking.
-
Mengurangkan risiko kanser & risiko angin ahmar = KELENTONG.
Siapa dia yang kata unsur 'Florida' didalam air boleh meningkatkan retakan tulang?
Unsur "Florida" kepada tulang ialah menguatkan tulang, tapi berbahaya pada organ lain jikalau pengambilan terlalu tinggi. Cari dan sebarkan FAKTA, bukan AUTA. -
Whoever discovered this in Malaysia...should be given the Datuk, Dato Sri. or the Tan, Tun Sri title IMMEDIATELY.......jokers !!!
-
-
saya makan bawang putih satu ulas 3x seminggu. saya dah 60 tahun, tidak ada sebarang penyakit. rambut saya kurang uban. mereka yang mempunyai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, masalah buah pinggang dan hati atau apa-apa penyakit perlu mendapat nasihat doktor atau dapatkan maklumat mengenai kesan sampingan bawang putih sebelum mengambil bawang putih. sebaik-baiknya ambil bawang putih secara mentah.
- sutram •
Garlic is known in the INDIAN kitchen since thousand of years and valued for the great medicinal value....I am surpriesed that now in 2013....Malaysia Boleh Land has discovered this....this is indeed a GREAT achievement....just keep it up....just wondering how many millions of Malaysians Tax payers money was spent for this great achievement !!!
-
- Shahimi •
ikan masak stim thai letak bawang putih & halia banyak2 perrrggghh sedap...keluar angin aku...ENO ASLI
- A Yahoo! User •
Enzym dalam bawang putih boleh memecahkan darah yang membeku dikesan bekam tersebut...so sekiranya kekasih gelap anda meninggalkan kesan pada mana - mana bahagian yang boleh menimbulkan syak...gunakanlah bawang putih untuk menghilangkan tanda ciuman tersebut...selamat berjaya
-
tpi tak boleh amalkan berterusan.. sebb bawang putih boleh mencairkan darahh .. maknanya kalau luka,, darah akan kelaur jeee.. susah nak stopp... (itu yg aku tauu)... klu salah tolong betulkann ... :)
-
Manfaat bawang putih atau nama botaninya Allium Sativum terhadap kesihatan telah diperakui sejak berabad-abad lamanya, tetapi kini para penyelidik mungkin telah menemui sekurang-kurangnya satu sebab mengapa.
Satu kajian baru menunjukkan sebatian yang diproses sel-sel darah merah dari bawang putih dihadamkan dan bertukar sebagai sel hidrogen sulfida (H2S), yang melegakan saluran darah dan meningkatkan aliran darah. Oleh itu, pengambilan bawang putih boleh meningkatkan bekalan semula jadi kimia penting dan berperanan dalam mengurangkan risiko penyakit jantung.
Dalam kajian yang pernah dibuat sebelum ini menunjukkan pelbagai keputusan yang berbeza mengenai khasiat bawang putih. Sebagai contoh, beberapa kajian telah menemui beberapa manfaat, tetapi dalam satu kajian berasingan pula menunjukkan khasiatnya untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.
Tetapi para penyelidik menyatakan jika kajian selanjutnya mengesahkan penemuan bahawa bawang putih berupaya untuk menghasilkan hydrogen sulfida yang boleh memberi manfaat kesihatan untuk tubuh badan.
Dalam kajian itu, penyelidik Benavides Gloria dari Universiti Alabama di Birmingham, dan rakan-rakannya menganalisis kesan jus yang diekstrak daripada bawang putih pada sel darah merah manusia di dalam makmal.
Mereka mendapati sel-sel darah merah dengan serta-merta mula menghasilkan hidrogen sulfida selepas mendapat dos kecil bawang putih. Jumlah bawang putih yang diuji di makmal adalah lebih kurang sama dengan dua ulas bawang putih untuk orang dewasa biasa.
Ujian selanjutnya menunjukkan tindak balas kimia utama yang berlaku pada membran sel-sel darah merah, tetapi sejumlah kecil hidrogen sulfida juga dihasilkan dalam sel.
Beberapa tumbuhan selain daripada bawang putih mengandungi blok binaan hidrogen sulfida untuk memberi manfaat kesihatan, dan para penyelidik mengatakan bawang putih adalah satu-satunya bahan yang biasa digunakan dalam diet manusia.
comments
- sham •
-
klu x ade bawang putih dlm masakan mcm x ckup lengkap resepi....
-
- Eliah •
Bawang putih baik untuk menurunkan tahap kolestrol, suami sy amalkan alhamdulillah rasanya agak pedih sedikit bila di makan mentah. tp kesan nya alhamdulilla memuaskan.. cuba la makan sebiji lunch time setiap hari..
- Radio Active •
"....bawang putih berupaya untuk menghasilkan hydrogen sulfida yang boleh memberi manfaat kesihatan untuk tubuh badan."? Artikel ini amat terpesong. Banyak kali hydrogen suphide (H2S) disebut berkaitan dengan bawang putih. H2S adalah sejenis gas yang amat beracun dan dalam kuantiti yang disebut dalam artikel ini, jumlah itu boleh membunuh seorang manusia. Kebaikan bawang putih? Biar betul si penulis nih...... Fakta ini boleh dipertikaikan. Sama ada Diba S (Tupai.com) ni penipu atau laporan kajian yang tidak di ceritakan sepenuhnya. Bodoh punya artikel!
-
Saya makan bawang putih mentah-mentah dah lama..tapi tak ada ape-ape kesan kebaikan kesihatan pun.
-
- Walker •
Telur Najib kena rendam air bawang putih. Why is our PM Najis keeping quiet with Deepak's declarations? ?? Our Kak Ros is thick skinned enough to have her own autobiography. What quality does she have?? I wonder if she admits herself as betina Puaka??
-
-
?????!!!!! biar betul artikel nih?! saya memang pernah dengar bawang putih memang banyak khasiat.salah satunya bawang putih ini juga boleh dijadikan antibiotik kepada sesetengah jangkitan kuman dan saya masih mencari lagi maklumat tentang bawang putih.tapi artikel ini memang nampak terpesong...betul ke bawang putih menghasilkan hidrogen sulfida ? bukan ke hidrogen sulfida tu berbahaya dan sangat beracun ( hidrogen + sulfur = hidrogen sulfida ). saya harap pihak yg mewujudkan artikel ini meneliti semula dan memberi fakta yang benar. ....DOSA TAU BAGI AJARAN SESAT KAT ORANG....
-
-
- Sharon Batia •
Terima kasih kepada "Yahoo M" kerana memberi penjelasan mengenai khasiat bawang putih...Semoga yg tak tau pasal bawang putih bolehlah dapat keterangan lanjut dari article ni ya....
- shamsiah •
disamping menyedapkan makanan,bawang putih juga berguna untuk kesihatan.2 in 1 la.
amalkan memakan bawang putih.chaiyok -
-
-
-
kalu masak mee maggi, menumis atau buat sup ayam, memang letak bawang putih lebih..akulah yang menghabiskannya. Baik untuk kesihatan dalam lelaki jugak he, he, he
-
-
Al ruqiyah mustajab klinik merawat segala jenis gangguan sihir,segala jenis gangguan saka dll.99,jln kemboja 20,taman spice village,bandar amanjaya,sg petani kedah..0142486288..waktu rawatan 10mlm hgga habis pesakit..kos rawatan seikhlas hati anda.semoga allah memberkati usaha kita.
-
stupid dan buduh punya artikel betul2 terpesong, H2S adalah satu satunya acid yang buleh menyebabkan kematian sekira level concentrasinya diatas 10 ppm...bangang betul penulis ni
-
Reply via web post | Reply to sender | Reply to group | Start a New Topic | Messages in this topic (1) |
" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"
" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 : http://maths-catch.com/exam"
" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"
" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"
Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.
No comments:
Post a Comment