Resepi Tart Telur Paling Mudah
Posted: 16 May 2014 01:47 AM PDT
Tart Telur Paling Mudah
Bahan-bahan curst :
· 250 gm tepung gandum ( * 2 cawan + 1/2 cawan )
· 125 gm butter ( * 2 cawan )
· 55 gm gula icing ( separuh cawan )
· 1 biji telur, dipukul sikit
· Secubit serbuk vanilli atau 1/2 tsp asen vanilla
Bahan-bahan kastad/ filling :
· 3 biji telur
· 110 gula kastor
· 225 gm air panas
· 85 gm susu cair
· 1/2 tsp asen vanilla
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan pukul pada kelajuan perlahan. Tambahkan vanila dan kacau rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli hingga membentuk doh yang lembut.
4. Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tart hingga kemas. Buang lebihan doh di tepi-tepi acuan tart dengan pisau.
Cara-cara (penyediaan kastad/ filling) :
1. Larutkan gula di dalam air panas.
2. Pukul telur bersama susu cair . Masukkan larutan gula di atas tadi dan gaul sebati.
3. Tapis adunan ke dalam jug kecil untuk buang lendir-lendir telur putih.
Cara-cara membakar Tart Telur :[Klik Disini...]
No comments:
Post a Comment