Thursday, May 29, 2014

Re: RG2011... Fw: Gerakan Boikot Bayar Pinjaman PTPTN Besar2an.. [1 Attachment]

Mmmm.ms belajar dl,gn x guna duit ptptn tu...duit ptptn ni ko minta ke krjan suke2 bgi...rasanye ko org y minta alasan utk kos pembelajaran rsnye kan...dh gn duit tu...byr lh blk...ke ko gn duit tu buat joli sakan...pas tu result sakit,n peluang nk kj pun sakit,ko xnk byr blk yer duit ptptn...n bg mcm2 alasan....manusia2..... Ms nk pnjm komoom ngs2 spaya dluluskan pinjaman tu kan...

Sent from Yahoo Mail on AndroidFrom: lailiy bannu lailiy_bannu@yahoo.com [respeks_group] <respeks_group@yahoogroups.com>;
To: <respeks_group@yahoogroups.com>;
Subject: Re: RG2011... Fw: Gerakan Boikot Bayar Pinjaman PTPTN Besar2an.. [1 Attachment]
Sent: Wed, May 28, 2014 4:37:17 AM

alahai tak nak bayar terpulang lah pada diri sendiri...kalau dah berhutang wajib kena bayar.sbb kalau tak bẩyar hutang  mati kelak, âzab api neraka kita sendiri yang tanggung bukan org yang suruh kita jangan bẩyar tu.
 

From: "zinos zin zimo_s@yahoo.com [respeks_group]" <respeks_group@yahoogroups.com>
To: respeks_group@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, 27 May 2014, 14:51
Subject: Re: RG2011... Fw: Gerakan Boikot Bayar Pinjaman PTPTN Besar2an.. [1 Attachment]

Assalamualaikum Sahabat,

Boleh tak sahabat ajak kekawan semua untuk penuhkan saf saf dimasjid semasa waktu sembahyang daripada ajak kekawan buat apa yang hampa rancang tu.....pinjam duit klu tak bayar, orang marah la, klu di bank-bank kita buat pinjaman apa-apa pun, mesti ada bunga kan, pasal pa tak ajak kekawan yang ada hutang di bank untuk beli keta ke, rumah ke, jangan bayar sampai hujung tahun ni.....agaknya pa yang akan terjadi?.....masa nak pinjam tak tersangatla nak cepat cepat, tapi nak bayar plak......nak hold plak sampai PRU akan dating.......hebat..hebat...hebat.....duit dah habis untuk pembelajaran, ilmu, dan lain lain...saya harapkan sahabat fikir la betul betul sebagai seorang islam, berfikirlah sebagai seorang islam, berkata kata lah sebagai seorang islam, sumbatkan keimanan didalam hati kita, jangan biarkan Syaitan berada didalam hati kita.....ini adalah nasihat saya kepada semua sahabat semua bukan untuk mengata kepada sesiapa pun.....
Iklas
Sahabat Islam


On Tuesday, 27 May 2014 9:20 AM, "'-:eSpAcE9808:-' rienacom@yahoo.com.sg [respeks_group]" <respeks_group@yahoogroups.com> wrote:


 


[JOM] Gerakan Boikot Bayar Pinjaman PTPTN Besar-Besaran..

kedahlanie.info
 

Nampaknya, ada peminjam ptptn yang masih tidak yakin dengan aku. nah, aku letak kad pengenalan aku. ingat aku takut ? sikit pun aku tak goyang lah. sekarang, aku nak 1,000,000 peminjam berhenti bayar ptptn pada 1 julai 2014 ini juga, tarikh di mana ptptn ditubuhkan. korang cuma perlu buat kerja mudah je iaitu untuk share post ini yang tak sampai 5 saat pun. boleh ?

Saya Qadafi bin Muhamad Shuib ingin menyeru kepada 956,018 peminjam yang masih membayar PTPTN supaya bersama-sama saya
https://www.facebook.com/qadafimuhamadshuib untuk berhenti membayar PTPTN pada saat ketika ini juga sehinggalah Pilihanraya Umum 14 nanti, yang mungkin diadakan pada tahun 2018.

Tujuan utama untuk kita berhenti bayar PTPTN adalah untuk :

1. Memprotes tindakan PTPTN yang ternyata mengenakan kos pentadbiran dengan tujuan untuk mengaut keuntungan semata-mata.

"Kami diberitahu bahawa PTPTN hanya membelanjakan RM65 juta setahun untuk menjalankan operasi, jadi kadar faedah 1% daripada berbilion-bilion yang diberikan setiap tahun adalah jauh lebih daripada yang diperlukan"

http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2012/04/12/ptptn-digesa-hapus-kadar-faedah-1-tindakan-senarai-hitam--khairy/

2. Sebagai bantahan kepada resolusi yang gagal dilaksanakan oleh Meja Bulat PTPTN yang telah dibuat pada 11 April 2012.
"Meja Bulat mencadangkan bayaran perkhidmatan 1% yang dikenakan ke atas peminjam PTPTN dihapuskan"

http://www.sinarharian.com.my/nasional/ptptn-11-resolusi-rundingan-meja-bulat-anjuran-pemuda-umno-1.39271

3. Menunjukkan rasa tidak puas hati kepada tindakan PTPTN yang mengenakan caj insurans yang semakin membebankan para peminjam PTPTN.

4. Sebagai tanda kecewa kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib yang tidak mengendahkan cadangan peminjam PTPTN untuk menghapuskan kos pentadbiran PTPTN yang telah dikemukakan untuk Bajet 2014 yang dibentangkan pada 25 Oktober 2013.

5. Pembayaran balik PTPTN telah jatuh hukum sebagai haram kerana kos pengurusannya telah melebihi kos sebenar.

"Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, kadar faedah 1% yang dikenakan terhadap kos pentadbiran PTPTN adalah terlalu banyak berbanding perbelanjaan mengurus sebenar perbadanan itu"
http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2012/04/12/ptptn-digesa-hapus-kadar-faedah-1-tindakan-senarai-hitam--khairy/

"Semua caj yang melebihi kos sebenar perkhidmatan adalah haram"
http://abuanasmadani.blogspot.com/2012/04/ptptn-haram-caj-lebihi-kos-sebenar.html

Saya akan mengambil tanggungjawab sepenuhnya ke atas setiap peminjam PTPTN yang mahu mengambil keputusan untuk berhenti bayar PTPTN. Justeru, walau apa pun yang akan terjadi nanti, saya yang akan menerima risikonya. Dengan ini, anda tiada alasan lagi untuk ragu-ragu dan bimbang untuk berhenti bayar PTPTN.

Akhir sekali, saya akan upload penyata PTPTN saya pada setiap bulan sebagai bukti saya kotakan janji saya untuk tidak lagi membayar PTPTN. Saya amat berharap sekali pada tahun 2015 nanti, sasaran 1,000,000 peminjam untuk berhenti membayar PTPTN akan tercapai.

==========================================
Yang kat atas neh ialah kisah seorang peminjam PTPTN yang mendesak peminjam2 PTPTN yang lain untuk bersama2nya dengan TIDAK membayar pinjaman PTPTN masing2.

Boleh baca apa yang dia tulis di atas perenggan demi perenggan kenapa dia buat gerakan di atas. Ada facebook dia yang korang boleh follow kalau berminat untuk bersama2 terlibat dalam gerakan boikot bayar pinjaman PTPTN.

Aku secara jujurnya memahami kenapa dia buat macam tue. Dan berharap gerakan dia akan menemui kejayaan sehingga membuatkan kerajaan tunduk ke atas tekanan pelajar.
 
No comments:

Post a Comment