Sunday, July 13, 2014

RG2011... Mesir -Sekutu Kuat Dajjal Israel

 

Mesir tutup semula pintu sempadan Rafah
Posted on Sunday, July 13 @ 06:12:03 MYT
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKuburLuar Negara
Mesir tutup semula pintu sempadan Rafah
Mesir tutup semula pintu sempadan Rafah

Pihak berkuasa Palestin berkata Mesir sudah menutup semula pintu sempadan di Rafah selepas melonggarkan sekatan perjalanan itu hanya beberapa hari lalu ketika serangan rejim Zionis terus meningkat, lapor Press TV.


"(Kami) kesal dengan langkah yang diambil oleh Mesir ini," kata Iyad al-Bozum, jurucakap Kementerian Luar di Gaza pada Jumaat.

Katanya lagi, keputusan Mesir itu menunjukkan betapa ia tidak peduli dengan penderitaan rakyat Palestin di Gaza.

Pihak berkuasa di Gaza telah menyiapkan ambulans dan bas untuk membawa mereka yang cedera keluar dari Gaza selepas negara jiran itu membuka sempadan di Rafah pada Rabu.

Serangan tentera Israel sejak Selasa lalu membunuh sekurang-kurangnya 130 orang dan menyebabkan kira-kira 1,000 yang lain cedera. Laporan dari Gaza menyebut satu pertiga mangsa adalah kanak-kanak dan wanita.

Israel yang digesa oleh dunia supaya menghentikan serangan tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda mahu berbuat demikian. Ia sebaliknya sudah mengerahkan lebih kurang 20,000 orang tentera simpanan ke sempadan bersiap sedia untuk serangan darat.

Pihak berkuasa Mesir menutup hampir sepenuhnya pintu sempadan dengan Gaza sejak bekas Presiden Mohamed Morsi digulingkan oleh tentera pada Julai 2013 atas alasan keselamatan.

Pintu sempadan Gaza ditutup sejak Jun 2007 selepas Hamas menang pilihan raya setahun sebelumnya. Penutupan sempadan itu menambah kesempitan hidup lebih kurang 1.7 juta penduduk Palestin yang hidup bagai dalam penjara terbuka di Gaza.

__._,_.___

Posted by: Pendekar Bloggerz <pendekarbloggerz@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

Yahoo Groups
Control your view and sort preferences per Yahoo Group
You can now control your default Sort & View Preferences for Conversations, Photos and Files in the membership settings page.

" Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/"

" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"

" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam"

" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"

" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment