Tuesday, July 1, 2014

RG2011... Fw: NZ Dakwa Anifah Pendusta,

 Diplomat Yang Terlibat Dalam Serangan Seksual Adalah Kakitangan MINDEF.

telokbakong.blogspot
amenoworld.net

Rujuk gambar di atas.

Salah seorang kakitangan dari kementerian pertahanan Malaysia. Alamak ai.

Baca lagi ;

Portal berita stuff.com.nz menamakan diplomat tersebut sebagai Muhammad Rizalman Ismail, yang memegang pangkat tentera sebagai pegawai waran.

Menurut laporan itu, dia adalah seorang kakitangan pembantu dengan portfolio pertahanan di Suruhanjaya Tinggi Malaysia.

Seseorang dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah. Ia terpakai ke atas semua jenis suspect. Tak kisah la ko dituduh atas apa2 pertuduhan sekalipun. Maka, dalam kes neh suspect adalah dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan.

Tak payah lari2 kalau tak salah. Pergi je proses perbicaraan dan dapatkan perbicaraan yang adil dan telus kat sana. Kalau tak bersalah, maka hadapi la dengan berani. Itu kalau tak bersalah la kan.

Pertuduhan dia agak berat juga.

1. Mengekori seorang wanita. Warga tempatan = warga New Zealand.

2. Kemudian, pecah masuk rumah wanita terbabit.

3. Kemudian terlibat dalam melakukan rompakan.

4. Kemudian mencabul wanita tersebut = lakukan serangan seksual.

5. Kemudian dituduh cubaan melakukan perbuatan rogol.

Umur muda lagi. 30an.

Tak lama lagi wajah suspect akan tersebar. Wait and see.

MINDEF dah boleh bekukan jawatan dia sekarang. Beku sehingga kes siasatan ke atasnya selesai. Kalau didapati bersalah, boleh buang terus. Kalau didapati tidak bersalah boleh kembalikan jawatan asal. Jangan bagi busuk nama MINDEF pula walaupun menteri dan pemimpin2 atasan dia tak berapa nak bersih dari skandal.

BTW, di mana Hishammudin berada, disitu pasti berlaku skandal.

Apahal hah?

KAH KAH KAH

Kbai.

 

Imuniti Diplomatik Dalam Kes Jenayah: Surat Pesuruhjaya Tinggi Malaysia Meminta New Zealand Gugurkan Pertuduhan Terhadap Muhammad Rizalman bin Ismail

telokbakong.blogspot
wargamarhaen.blogspot.
 
New Zealand mengeluarkan dokumen bagi menolak dakwaan Menteri Luar Anifah Aman bahawa Wellington sendiri menawarkan diplomat Malaysia yang menjadi suspek serangan seksual pulang ke negara ini.
 
Dokumen itu juga menunjukkan bahawa Malaysia juga meminta pertuduhan terhadap Muhammad Rizalman Ismail – memecah rumah dan serangan dengan niat untuk merogol – digugurkan.
 
Antara dokumen dikeluarkan, surat Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia kepada Kementerian Luar dan Perdagangan (MFAT) New Zealand.
 
Menurut surat bertarikh 21 Mei itu, Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia memohon bantuan Kementerian Luar dan Perdagangan (MFAT) dan polis New Zealand untuk menutup kes dan menarik balik kesemua pertuduhan.
 
Surat itu sebagai balasan kepada sepucuk lagi surat MFAT, bertarikh 10 Mei yang menuntut supaya kekebalan diplomatik Rizalman dilucutkan bagi membolehkan tindakan di mahkamah di New Zealand dilakukan.
 
"Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia dengan hormatnya memaklumkan bahawa kerajaan Malaysia tidak akan melucutkan kekebalan yang diberikan kepada En Muhammad Rizalman Ismail dan memutuskan beliau patut dihantar pulang ke Malaysia secepat mungkin.
 
"Sekiranya Kementerian Luar dan Perdagangan New Zealand menerimanya, Pejabat Suruhanjaya Tinggi mencadangkan menghantarnya pulang kepada keluarganya di rumah pada Khamis, 22 Mei 2014, pada 1.15pm melalui MH130," menurut surat itu.
 
Dokumen itu didedahkan hari ini, atas permintaan Fairfax Media, di bawah undang-undang kebebasan maklumat New Zealand.
 
  1. Tanpa Nama

    Pelik...takkan nak merogol sampai pecahkan rumah...macam ada yang tak kena....aku rasa diplomat kita tu macam spy 007..ada maklumat yg beliau tahu menyebabkan NZ bimbang ia akan bocor...

 

NZ Dakwa Anifah Pendusta, Malaysia Yang Mahu Tuduhan Digugurkan 

telokbakong.blogspot
 greenboc.blogspot.


NZ jawab Anifah, M'sia mahu tuduhan digugurkan

New Zealand mengeluarkan dokumen bagi menolak dakwaan Menteri Luar Anifah Aman bahawa Wellington sendiri menawarkan kebenaran untuk diplomat Malaysia yang menjadi suspek serangan seksual pulang ke negara ini.

Antara didedahkan, surat Suruhanjaya Tinggi Malaysia kepada kementerian luar (MFAT) New Zealand yang menunjukkan permohonan supaya Muhammad Rizalman Ismail pulang ke negaranya datang daripada pihak negara ini.

Surat bertarikh 21 Mei, yang dilihat Malaysiakini, sebagai reaksi kepada MFAR bertarikh 10 Mei kepada Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia yang meminta supaya kekebalan diplomatik Rizalkan dilucutkan.

Ia penting supaya tindakan polis dapat diambil terhadapnya di negara itu.

"Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia dengan hormatnya memaklumkan bahawa kerajaan Malaysia tidak akan melucutkan kekenalan yang diberikan kepada En Muhammad Rizalman Ismail dan memutuskan beliau patut dihantar pulang ke Malaysia secepat mungkin.

"Sekiranya Kementerian Luar dan Perdagangan New Zealand menerimanya, Pejabat Suruhanjaya Tinggi mencadangkan menghantarnya pulang kepada keluarganya di rumah pada Khamis, 22 Mei 2014, pada 1.15pm melalui MH130," menurut surat itu. ~mk

 
Anifah: NZ tawar alternatif bawa pulang diplomat
Pihak berkuasa New Zealand yang menawarkan "alternatif" untuk membawa pulang seorang diplomat Malaysia yang dituduh terbabit dalam kes serangan seksual sebelum 30 Mei, kata Menteri Luar, Datuk Anifah Aman.

Walaupun pemimpin New Zealand mahu diplomat tersebut, Mohammed Rizalman Ismail, dibicarakan di sana, Anifah berkata pihak berkuasa New Zealand yang membuat tawaran itu.

"Kami sedia untuk memberikan kekebalan diplomatik jika perlu," kata Anifah.

Beliau berkata diplomat itu sedang menjalani ujian psikiatri oleh Kementerian Pertahanan, di mana beliau bertugas.

Jika didapati bersalah, tindakan akan diambil terhadapnya oleh Mahkamah Tentera di Malaysia.

Anifah bagaimanapun tidak dapat memberi butiran jenis hukuman menanti Rizalman jika dia didapati bersalah.

Beliau juga tidak pasti sama ada Rizalman, yang dalam lingkungan usia 30-an dan sudah berkahwin, kini dalam tahanan atau bebas.

"Saya tidak pasti. Proses tersebut adalah dengan Kementerian Pertahanan," kata Anifah.

Lembaga siasatan ditubuhkan

Bercakap dalam satu sidang media petang ini, beliau berkata Kementerian Pertahanan telah menubuhkan lembaga siasatan untuk menyiasat perkara ini.

"Kami mengambil serius perkara ini kerana nama baik Malaysia yang dipertaruhkan," katanya.

Anifah berkata Rizalman telah dibawa balik pada 22 Mei, dengan diiringi seorang pegawai kanan Kementerian Pertahanan, kira-kira dua minggu selepas dia ditangkap atas tuduhan serangan seksual dengan niat untuk merogol pada 9 Mei.

Anifah berkata tawaran alternatif untuk membawa Rizalman pulang dibuat oleh pegawai dari polis New Zealand dan Timbalan Ketua Protokol Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan semasa bermesyuarat dengan pegawai Malaysia pada 12 Mei.

Bagaimanapun, beliau berkata, kerajaan akan menimbang menghantar Rizalman ke New Zealand jika ada permintaan dibuat.

"Jika mereka minta dan mereka percaya siasatan di sini tidak dilakukan dengan betul, saya akan pertimbangkannya. Tetapi saya tak fikir mereka ada masalah dengan sistem kehakiman Malaysia," katanya.

Anifah berkata Rizalman berkhidmat di Wellington sebagai kakitangan Kementerian Pertahanan sejak setahun yang lalu.
~mk
 

comments:

air gunung said...

Kalo dah umngok.temberang tu tetap pujaan hatinya....

__._,_.___

Posted by: "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)
" Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/"

" Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net"

" Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam"

" Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/"

" Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.blogspot.com"

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment