Tuesday, December 16, 2014

RG2014... Fw: .. Bantuan Tak Sampai Kepada Mangsa Banjir?

  
----- Original Message -----
To:
Sent: Sunday, December 07, 2014 3:04 PM
Subject:  4,000 Tv dan PetiSejuk yang dijanji kpd mangsa banjir mana? Tanya Tengku Mahkota Pahang

 


Menarik ni.. 4,000 mangsa banjir di Pahang tahun lepas mendakwa masih belum menerima sumbangan televisyen dan peti sejuk yang dijanjikan hingga ke hari ini..Kemana menghilang agaknya ya.. musim banjir pun dah bertemu musim banjir tapi yang dijanjikan hingga ke hari ini rupa pun tak nampak..

Mungkinlah... aku kata mungkin dan akupun tak mahu buruk sangka terhadap pihak yang menjanjikan tu..  Mungkin semua 4,000 televisyen dan peti sejuk tu dah turut sama dihanyutkan banjir tahun lepas kot?Kah... kah... kah... puak mana punya kerja tu.. dah agihkan kepada adik beradik ke

Mangsa Banjir Dakwa Belum Terima Bantuan Dijanjikan
Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah membidas tindakan pihak yang tidak menunaikan janji kepada mangsa banjir di Pahang walaupun kejadian banjir besar itu telah setahun berlalu, 4,000 mangsa mendakwa masih belum menerima sumbangan televisyen dan peti sejuk yang dijanjikan.Ditemui media selepas mendengar taklimat mengenai persediaan banjir negeri Pahang di Kuantan siang tadi Tengku Abdullah berkata dakwaan mangsa banjir itu dipandang serius.

Penjelasan segera diminta daripada Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob yang turut hadir di majlis taklimat ini.Dalam kejadian banjir besar awal Disember 2013 lebih 70,000 mangsa banjir dipindahkan di Terengganu dan Pahang.Namun, selepas hampir setahun sebahagian mangsa di Kuantan belum menerima sumbangan dijanjikan..Video sila lihat disini  TV3
Ni printscreen berita tahun lepas...
p/s: ni pun Anwar rembat kot..he he he

 

 
----- Original Message -----
To:
Sent: Sunday, December 07, 2014 3:06 PM
Subject: Edisi Bongkar-Bukan Saja Televisyen dan Peti Sejuk.. Bantuan RM1,750 Juga Hilang

 

 Bukan Saja Televisyen dan Peti Sejuk.. Bantuan RM1,750 Juga Tak Sampai Kepada Mangsa Banjir?


Hmm.. aku ingatkan hanya 4,000 Televisyen dan Peti Sejuk yang dijanjikan kepada mangsa banjir di Pahang tahun lalu saja tak sampai kepada mangsa banjir.. rupa-rupanya duit sumbanganpun hanyut jugak..

Televisyen dan Peti Sejuk tu mungkinlah dah dihanyutkan air banjir atau tersilap alamat untuk dihantar tapi duit sumbangan ni takkan hanyut dibawa air jugak kot?

Bukannya sikit duit sumbangan tu.. banyak jumlahnya.. AS$10 juta atau RM32.5 juta dari Presiden UAE, Sheikh Khalifa Zayed al Nahyan pun dikatakan tak sampai ketangan mangsa..

Setiap mangsa banjir dijanjikan seornag RM1,000 dari sumbangan itu Kerajaan Negeri Pahang menjanjikan RM750.. jadi setiap mangsa banjir akan dapat RM1,750.

Tapi.. dah dekat satu tahun.. habukpun tak ada.. duit ke mana?.. Televisyen ke mana?.. Peti Sejuk mana?

Berbaik sangka.. kita anggaplah duit sumbangan itu juga telah dihantar ke alamat yang salah sama macam Televisyen dan Peti Sejuk tu..

Satu laporan SPRM telah dibuat mengenai perkara ini..


Adun PR lapor SPRM mangsa banjir belum dapat bantuan

KUANTAN: Dua Adun Pakatan Rakyat (PR) dalam Parlimen Indera Mahkota hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan isu kegagalan melunaskan janji bantuan banjir tahun lalu.

Adun Beserah, Andansura Rabu dalam sidang medianya berkata, laporan tersebut adalah susulan kenyataan Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah kelmarin yang menyatakan kekesalan terdapat mangsa banjir yang masih belum menerima bantuan yang dijanjikan.

"Pagi ini saya bersama Adun Semambu, Lee Chean Chung menghantar laporan dan memohon SPRM menyiasat kenapa sudah menjangkau setahun terdapat ramai mangsa banjir tahun lalu yang belum menerima bantuan dijanjikan.

"Kami juga menggesa disiasat ke manakah melencongnya wang yang dijanjikan kerana terdapat dua bantuan sepatutnya. Pertama mangsa sepatutnya menerima sebanyak RM750 dari Kerajaan Negeri Pahang dan kedua RM1,000 dari pihak UAE," katanya.

Andan berkata, selain itu kerajaan negeri juga berjanji memberi peti ais dan televisyen kepada mangsa banjir namun ada mangsa yang dapat dan ramai yang belum menerimanya.

Awal Disember tahun lalu kira-kira 30,000 mangsa banjir di Kuantan terpaksa berpindah dalam malapetaka paling buruk di daerah ini.

Kelmarin Tengku Abdullah dalam satu sidang media selepas mendengar taklimat mengenai persediaan banjir negeri Pahang di Kuantan, telah membidas tindakan pihak yang tidak menunaikan janji kepada mangsa banjir di Pahang walaupun kejadian banjir besar itu telah setahun berlalu, di mana 4,000 mangsa mendakwa belum menerima sumbangan yang dijanjikan.

Baginda turut meminta penjelasan segera daripada Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob yang turut hadir di majlis taklimat berkenaan.

Sementara itu Andan berkata, beliau turut meminta mangsa-mangsa banjir tahun lalu dalam Dun Beserah yang belum menerima bantuan dijanjikan agar segera membuat laporan SPRM agar siasatan dapat dipercepatkan.

Pada 24 Disember 2013, Presiden UAE, Sheikh Khalifa Zayed al Nahyan mengarahkan supaya AS$10 juta (RM32.5 juta) diperuntukkan bagi membantu mangsa banjir yang melanda beberapa kawasan di Pahang.

Sementara, pada 27 Jun lalu dilaporkan bantuan kepada mangsa banjir itu mula disalurkan kepada penerima terlibat.

Dalam majlis yang diadakan di sebuah hotel di Kuantan itu, seramai 100 orang menjadi penerima pertama yang merupakan simbolik kepada bermulanya proses penyaluran bantuan berkenaan. - HARAKAHDAILY

p/s:anwar..anwar..tnya anwar mana peti ais..

 

__._,_.___

Posted by: "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)
&quot; Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/&quot;

&quot; Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net&quot;

&quot; Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam&quot;

&quot; Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/&quot;

&quot; Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.com&quot;

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment