Friday, December 5, 2014

RG2014... Fw: Kakitangan Bernama TV Tak Dapat Gaji..

 Kakitangan Bernama TV Tak Dapat Gaji.. Mana Menteri Yang Berjanji?

bloglist-malaysia.blogspot
darisungaiderhaka.blogspot
 
Ini bukan kali pertama pekerja Bernama TV mendakwa gaji mereka lewat, mereka mendakwa gaji mereka tidak diterima tepat pada waktnya pada bula Julai, Ogos, dan September.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dalam kenyataannya pada Oktober lalu berjanji untuk selesaikan masalah ini sebelum akhir tahun.

Masalah gaji Bernama TV berpunca dari sikap tidak ambil kisah pemegang saham swasta stesen itu, dan juga kekurangan iklan akibat kekurangan penonton.

Eh.. siaran TV kahs untuk macai pun macai tak mahu tengok?.. sepatutnya ahli UMNO yang berjuta-juta tu tontonlah Bernama TV ni..

Tiada gaji, staf Bernama TV terpaksa cuti


Sekumpulan kira-kira 20 orang pekerja Bernama TV (BTV) kini terpaksa mengambil cuti kecemasan kerana masih belum dibayar gaji oleh majikan mereka sejak lebih sebulan lalu.

Seorang daripada kakitangan tersebut, yang enggan dinamakan berkata beliau terpaksa mengambil cuti sejak Isnin lalu kerana tidak mampu menanggung kos untuk ke tempat kerja.

Pembayaran gaji terakhir yang diterima adalah pada 20 Oktober dan mereka masih belum menerima bayaran gaji untuk bulan November.

"Duit untuk anak bini dan keperluan ada, (tetapi tiada wang untuk) pergi kerja," kata seorang kakitangan yang tidak mahu nama beliau disiarkan kepada Malaysiakini.

Kakitangan terlibat termasuk para warawawan, penolong penerbit, dan pekerja studio BTV, yang masih tertanya-tanya mengenai tarikh sebenar pembayaran gaji mereka.

"Mula-mula janji minggu ini, lepas itu dengar minggu depan," kata seorang lagi kakitangan yang terjejas.

Sementara itu, pihak pengurusan BTV mengakui bahawa berlaku "kelewatan" dalam pembayaran gaji dan berjanji untuk menyelesaikannya secepat mungkin.

"Kami dah masukkan bayaran pendahuluan, dan gaji penuh akan dimasukkan minggu depan," kata ketua pengarangnya, Datuk Zulkefli Salleh.

Namun, sumber di BTV menyatakan bahawa bayaran wang pendahuluan itu hanya diterima oleh segelintir kakitangan terlibat.

Sebahagian besar daripada 180 pekerja BTV merupakan kakitangan entiti swasta Bernama TV Synergy Sdn Bhd yang merupakan pemilik stesen TV itu.

Selebihnya, seramai 25 orang merupakan penjawat awam yang bekerja bawah agensi berita Bernama, dan telahpun menerima bayaran gaji masing-masing.

Langgar Akta Kerja?

Selebihnya, seramai 25 orang merupakan penjawat awam bawah agensi berita Bernama yang memiliki kepentingan 33 peratus dalam BTV dan telah menerima bayaran gaji.

Sekiranya benar bayaran gaji itu dibuat pada Isnin depan, ia merupakan hari ke-49 sejak bayaran gaji terakhir. Lazimnya sebelum ini, mereka menerima bayaran gaji mereka pada setiap 27 haribulan

Para kakitangan berkenaan turut mempersoalkan bahawa tindakan itu mungkin melanggar undang-undang buruh negara ini.

Seksyen 19 (1) Akta Kerja 1955 menetapkan bahawa majikan mesti membayar gaji pekerja tidak lewat dari hari ketujuh selepas tempoh pembayaran gaji.

Akta itu menyatakan tempoh gaji mestilah tidak melebihi satu bulan.

Namun, akta yang sama membenarkan majikan untuk memohon Ketua Pengarah Jabatan Buruh untuk memanjangkan tempoh gaji tersebut.

Bukan kali pertama

Ini bukan kali pertama pekerja BTV mendakwa gaji mereka lewat.

Mereka mendakwa gaji mereka tidak diterima tepat pada waktnya pada bula Julai, Ogos, dan September.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dalam kenyataannya pada Oktober lalu berjanji untuk selesaikan masalah ini sebelum akhir tahun.

Kata beliau, masalah gaji BTV berpunca dari sikap tidak ambil kisah pemegang saham swasta stesen itu, dan juga kekurangan iklan akibat kekurangan penonton.

Beliau merancang untuk memulihkan keadaan, dengan menukar format siaran BTV kepada stesen berita Bahasa Inggeris sepenuhnya tahun hadapan.

Bulan lepas, timbalan beliau, Datuk Jailani Johari, mengumumkan di parlimen bahawa kerajaan akan memberi stesyen itu RM20 juta untuk penaiktarafan teknikal lapor Malaysiakini
 

Comments

umnopenipu · 

Semua pekerja bernama tv dah kena buih dengan menteri buih ni
 

phj ia ia · 

X syiokk maa sehari x dgr salakan expas, rice, kudis, phj ngan pr pkr..
Owhh! Paham..
Jilat lah dlu lendir kak mah,
Dah puas nnti dtg brtandang kat blog asd yer..
Kami dh standby nk bg sisa tulang kfc nie..
 

kudis · 

amboi...amboii nak bagi tulang kfc konon...seronok nyaaa nak bagi tulang..apa ingat aku makan tulang ker...lain kali kalau makan KFC ajak laa aku makan sekali. memandangkan kau makan kfc tak ajak aku aku doakan kau tercekik tulang ayam KFC...lain kali kalau nak juga bagi tulang kau tolong bagi kat JIHA DISC...sebab tulang memang kegemaran dia.
 

kudis · 

yang tak dapat gaji tu siapa...swasta bukan gov servant....ASD kau memang pandai kasi hangat laa...tak baik ooo...takkan swasta tak dapat gaji nak salahkan kerajaan juga. ..
 

fidel castro · 

tu lah pandai pandai sangat harta kerajaan nak swasta kan.
 

phj ia ia · 

Kudis, cuba lah fikir logik..
Aku harap kau akan brubah satu hari nnti..
Jgn hanya kerana upah yg x sbrapa kau sokong pmimpin yg zalim dan terang tolak hudud..

__._,_.___

Posted by: "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)
&quot; Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/&quot;

&quot; Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net&quot;

&quot; Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam&quot;

&quot; Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/&quot;

&quot; Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.com&quot;

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment