Tuesday, December 2, 2014

Re: RG2014... Pelarian Dibogel, Dirantai, Didera Dalam Sel Tahanan Di Malaysia - Laporan Ekslusif Dari AlJazeera.

 

Elok juga pendatang haram (PATI) didiambil tindakan begitu - dibogelkan, dirantai, didera dalam tahanan bila ditankap oleh pihak berkuasa.

Ini kerana telah terlalu ramai yang masuk ke negara ini tanpa dokumen yang sah. Mereka memasuki negara ini secara haram melalui sindiket-sindiket yang mengaut keuntungan dari pendatang-pendatang haram itu. Pendatang-pendatang haram itu datang dari pelbagai negara seperti Indonesia, Filipina, Thailand, Myanmar India, Pakistan Bangladesh, Nepal, Russia, Cina, Albania, Afrika, Nigeria, Zimbabwe, Sierra Leon dan lain2 negara. Mereka masuk ke negara ini untuk mencari pekerjaan pada awalnya dan setelah lama berada di sini, mereka mula membuka perniagaan sendiri.

Kita perlu belajar dari sejarah lampau. Cina dan India datang ke tanah Melayu untuk bekerja sebagai buruh di lombong-lombong bijih dan di sektor perladangan. Setelah mereka tinggal lama di negara ini, mereka memulakan perniagaan sendiri. Bila Tanah Melayu mencapai kemerdekaan dari British, kaum Cina dan India menuntut untuk menjadi warganegara dan menuntut hak yang sama dengan kaum Melayu dan Bumiputra. Mereka juga mendapat hak dan kuasa dalam politik dan pentadbiran Kini orang Melayu dan bumiputra bekerja dengan kaum Cina dan India sebagi majikan mereka. Kaum India ramai jadi doktor dan peguam sebb lidah mereka lembut dan bergulung-gulung bila berhujah. Kaum Cina pandai menipu belit dalam perniagaan, dimulut tutur kata bukan main manis, tetapi sasarannya untuk mendapat keuntungan yang maksima. Orang Melayu mudah percaya dan bersikap bertolak ansur. Akhirnya, Orang Melayu ditolak secara beransur-ansur

Kaum Cina dan India yang tiada pendidikan pula, mereka menubuhkan kumpulan gengster dan melakukan jenayah seperti rompakan, pecah rumah , menguruskan perniagaan pelacuran, perjudian dan lain-lain aktiviti yang maksiat. Cuba kita sorot kembali, berapa ramai Orang Melayu yang terlibat dengan kes rompakan yang berjaya berbanding dengan rompakan yang dilakukan oleh kaum Cina. Berapa ramai pelacur-pelacur yang terdiri dari kaum Cina dan pendatang-pendatang haram ini berbanding dengan kaum Melayu.

Manakala orang Afrika dan Nigeria pula masuk ke negara ini melakukan kegiatan menipu warganegara ini dan telah ramai wanita-wanita Melayu yang menjadi mangsa mereka dengan kerugian ratusan ribu RM. Entah apa dan bagaimana wanita-wanita Melayu kita tertarik dengan warga Afrika dan Nigeria itu sukar difahami. Apa yang menariknya pada warga Afrika dan Nigeria yang berkulit gelap itu sehingga terperangkap . 

Dengan keadaan ini, masihkah kita boleh bersimpati dengan pendatang-pendatang haram yang masuk ke negara ini secara tidak sah. Biarlah mereka dibelasah atau didera oleh pihak berkuasa ini. Malah jika kita diberi peluang untuk mendera dan membelasah mereka, kita sanggup turut memberi "khidmat secara percuma" jika diperlukan. 

 

From: "Pendekar Bloggerz pendekarbloggerz@gmail.com [respeks_group]" <respeks_group@yahoogroups.com>
To: respeks_group@yahoogroups.com
Sent: Thursday, November 27, 2014 11:18 AM
Subject: Re: RG2014... Pelarian Dibogel, Dirantai, Didera Dalam Sel Tahanan Di Malaysia - Laporan Ekslusif Dari AlJazeera.

 
ya thats right, malaysia bkn kejam bab pendatang, ada cara baik pakai passport elok2, kenapa ikut cara haram.


2014-11-21 20:22 GMT+08:00 Zack ayohngohh@yahoo.com [respeks_group] <respeks_group@yahoogroups.com>:


 
Padan muka. Yg masuk ke Malaysia sgt tu sapa suruh. Aku benci pendatang asing walau seagama pun.

Sent by Takluk Jagat

On 21 Nov 2014, at 10:38, Pendekar Bloggerz pendekarbloggerz@gmail.com [respeks_group] <respeks_group@yahoogroups.com> wrote:

 

Pelarian Dibogel, Dirantai, Didera Dalam Sel Tahanan Di Malaysia - Laporan Ekslusif Dari AlJazeera.

Thursday, November 20, 2014Mencari maki maka dapat la kau maki.

Dirantai? Digari? Apasal macam sial sangat melayan pelarian yang dah tentu2 terhimpit kat negara sendiri sehingga memaksa mereka menjadi pelarian? Sila saman laporan ALJAZEERA kalau MALAYSIA rasa dia kena FITNAH. 

Tapi. Aku 99% percaya perkara tue berlaku di Malaysia. Aku bukan nak burukkan sangat penguatkuasa negara neh. Tapi. Kalau kau dengar sendiri cerita2 dari wanita2 warga asing yang kena tahan especially dari Indonesia, kau juga takan terkejut jika pelarian menerima layanan buruk kat negara neh. Sesungguhnya, mereka teraniaya dan kita semua tak mampu nak berbuat apa-apa.

Lagipun. Kalau rakyat sendiri pun PENGUATKUASA layan macam GAMPANG. Apatah lagi warga asing dan pelarian.

Lue fikirlah sendiri.

Baca ;

Layanan Malaysia terhadap pelarian menjadi perhatian sekali lagi susulan laporan berita Al Jazeera yang memaparkan keadaan mereka dizalimi dan dieksploitasi di dalam penjara, serta kegiatan rasuah kakitangan Pesuruhjaya Tinggi Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) bagi Pelarian (UNHCR).

Dalam satu program yang masih belum disiarkan di saluran 101 East, penyampai kanan dan wartawan Steve Chao menyamar sebagai seorang paderi bagi mendapatkan akses ke dalam pusat tahanan yang "terkenal" itu di mana ditempatkan pelarian yang ditangkap.

Menurut UNHCR, terdapat 150,000 pelarian yang melarikan diri dari negara asal mereka ke Malaysia, dengan harapan dipindahkan ke negara ketiga.

Bagaimanapun, Malaysia, yang baru-baru ini dipilih sebagai salah satu ahli tidak tetap Majlis Keselamatan PBB, menolak menandatangani Konvensyen Pelarian 1951 atau Protokol 1967 bagi mengiktiraf status pelarian.


Oleh itu, mereka tidak dibenarkan bekerja atau pergi ke sekolah, mendorong mereka menubuhkan pusat komuniti mereka sendiri bagi pendidikan anak-anak mereka.
Mereka juga boleh ditahan bila-bila masa dan akan ditempatkan di dalam pusat tahanan yang penuh sesak di mana Chao mendapati keadaannya sangat daif.
Laporan itu menunjukkan pertemuan Chao dengan berpuluh-puluh pelarian di pusat itu, ramai daripada mereka dirantai dan digari sementara yang lain ada yang tidak makan beberapa hari.
Beliau juga menemui di sana wanita yang ditahan hanya beberapa jam selepas melahirkan dan juga kanak-kanak, yang merupakan satu pelanggaran Konvensyen PBB mengenai Hak Kanak-kanak.
Pelarian ditahan dalam sel yang sempit sepanjang hari dan beberapa orang mengadu kepada Chao mereka dipaksa bogel di hadapan orang lain dan kemudiannya dipukul, ditampar dan ditendang manakala seorang bekas tahanan memberitahu wartawan Al-Jazeera itu, dia didera menggunakan batang besi.
Walaupun pihak berkuasa Malaysia mengakui terdapat kes penderaan yang berlaku di pusat tahanan, ia menegaskan, keadaannya lebih baik daripada di negara lain.
Chao juga mendedahkan satu perniagaan haram dalam urusan kad pendaftaran UNHCR, diketuai wakil tempatan.
"Semua wang dari aktiviti ini masuk ke dalam poket beberapa orang atasan dalam PBB. Kami sudah lama melakukan perkara ini bersama mereka. Kami pencuri dan kami jaga pencuri yang di atas kami," seorang penterjemah PBB dipetik sebagai berkata.
Misi UNHCR di Malaysia dihujani ramai pelarian meminta bantuan ketika lebih daripada 1,000 pelarian dan pemohon suaka datang ke pejabat mereka setiap hari.
"Kami seperti hospital kemalangan dan kecemasan, bukan hospital umum. Dalam hospital kemalangan dan kecemasan, anda membuat keputusan yang sukar sepanjang masa tentang mendahulukan dan mengutamakan yang paling memerlukan daripada mereka yang memerlukan," kata Richard Towle, yang mengetuai misi UNHCR. – 20 November, 2014.
* Program 101 East 'Malaysia's Unwanted' ke udara Khamis, 20 November pada 2230 GMT (6.30 pagi Jumaat, Kuala Kumpur )__._,_.___

Posted by: para_jump101 airborne <air_strike101@yahoo.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (11)
&quot; Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/&quot;

&quot; Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net&quot;

&quot; Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam&quot;

&quot; Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/&quot;

&quot; Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.com&quot;

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment