Thursday, December 4, 2014

RG2014... Fw: Ramai Rakyat Malaysia Tidak Mampu Membeli Rumah

 Ramai Rakyat Malaysia 'Sangat Tidak Mampu' Untuk Membeli Rumah Rupanya...

telokbakong.blogspot.

Kalau Kerajaan yang ada tidak berusaha untuk mengawal atau mengekang kenaikkan harga rumah yang semakin menggila diseluruh Malaysia ini.. tak mustahil di masa akan datang kita akan menyaksikan ramai rakyat Malaysia yang menjadikan bawah jambatan dan jejambat sebagai tempat tinggal mereka.. percayalah..

The Malaysian Insider melaporkan..

Antara rumah paling mahal di Malaysia ialah di Sabah, menurut satu badan pemikir, yang mendapati purata harga rumah di negeri
Borneo itu 11 kali lebih tinggi berbanding median pendapatan tahunan keluarga iaitu RM34,320.

Ini disusuli Sarawak dan
Kuala Lumpur, kata Institut Rakyat, menggunakan data suku keempat 2012 yang dibekalkan sumber rasmi.

Pengarah Eksekutif Institut Rakyat Yin Shao Loong berkata, pada amnya, rumah di Sabah dua kali lebih mahal daripada median kebangsaan harga rumah, iaitu RM251,731.

Di Sarawak, purata harga rumah adalah RM330,594 sedangkan purata pendapatan isi rumah tahunan hanya RM36,564. "Sabah dan Sarawak dibelenggu pendapatan isi rumah yang rendah serta harga rumah yang jauh lebih tinggi daripada purata nasional, dengan purata harga yang boleh menandingi Selangor," kata Yin dalam satu kenyataan hari ini.

Purata harga rumah di Kuala
Lumpur adalah RM576,991 tetapi median pendapatan isi rumah tahunan di bandaraya itu hanya RM70,164 atau RM5,847 sebulan.

Badan pemikir yang berkait dengan PKR itu membuat rumusan, rumah di ketiga-tiga negeri itu jauh di luar kemampuan berdasarkan Indeks Kemampuan Perumahan, selepas mengambil kira data sumber rasmi dan membuat perbandingan purata pendapatan isi rumah di peringkat negeri dengan median harga rumah setiap negeri pada akhir 2012.

Ketiga-tiga negeri itu disusuli Selangor,
Pulau Pinang dan Kelantan, iaitu negeri di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat (PR).

"Selangor, Pulau
Pinang dan Kelantan ditempatkan di tangga keempat, kelima dan keenam sebagai negeri di mana rumah paling di luar kemampuan.

"Negeri ini mempunyai peluang membezakan mereka daripada kerajaan pusat dengan menjadikan pemilikan rumah dalam kemampuan golongan berpendapatan rendah dan sederhana," kata Yin.

Harga rumah di Terengganu, Pahang, Perak, Kedah,
Perlis dan Johor pula dikatergorikan sebagai "terlalu di luar kemampuan". Hanya Negeri Sembilan dan Melaka, dikategorikan sebagai "di luar kemampuan tahap sederhana".

"Bagaimanapun, purata harga rumah di negeri ini masih menjangkau 3 kali ganda median pendapatan isi rumah tahunan masing-masing," katanya.

Harga rumah 3 kali ganda median pendapatan isi rumah tahunan disifatkan sebagai tidak mampu milik.

Pada 2012, median pendapatan isi rumah tahunan adalah RM43,512.

Yin berkata, menjelang akhir 2012, purata harga rumah adalah 5.79 kali pendapatan tahunan median isi rumah di Malaysia.

Menjelang suku pertama 2014, Index Kemampuan Perumahan kebangsaan bertambah baik kepada 5.52, tetapi Yin berkata ia masih meletakkan rumah di Malaysia jauh di luar kemampuan jika menurut piawai antarabangsa.

Masalah golongan berpendapatan sederhana

Berdasarkan data sama, Yin berkata median pendapatan isi rumah pada enam bulan pertama tahun ini ialah RM4,258 sebulan.

Katanya, sebuah rumah mampu milik bagi keluarga berpendapatan sederhana sepatutnya berharga RM153,000 ke bawah.

Ia mestilah sekurang-kurangnya 800 kaki persegi dengan tiga bilik tidur, tetapi Yin berkata rumah sebegini amat sedikit bilangannya.

Katanya, purata harga rumah meningkat lebih dua kali ganda dari tahun 2000 sehingga awal tahun ini, dan sementara ia merupakan berita baik bagi pemilik rumah yang sekarang mendapat nilai lebih tinggi bagi hartanah mereka, masih ada 27.2% daripada rakyat Malaysia yang tidak memiliki rumah.

"Kerajaan mengadakan beberapa skim bagi menyediakan lebih banyak rumah mampu milik kepada golongan berpendapatan rendah. Bagaimanapun, pilihan yang diwujudkan bagi golongan pertengahan bermutu rendah," katanya.

Beliau membandingkan projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) oleh Putrajaya dengan skim Rumah Selangorku, dan mendapati program Selangor itu lebih "mampu milik."

Dalam menentukan kriteria rumah mampu milik PR1MA berada dalam lingkungan tiga kali ganda pendapatan tahunan, Institut Rakyat mendapati, sesebuah isi rumah dengan pendapatan RM2,500 sebulan perlu membayar RM90,000 ke bawah bagi sebuah rumah mampu milik, manakala mereka yang berpendapatan RM10,000 sebulan perlu bayar RM360,000.

"Oleh itu, kami dapati harga rumah PR1MA lebih tinggi sekurang-kurangnya 11%," katanya.

PR1MA diwujudkan pada 2012 bagi memberi peluang pemilikan rumah kepada isi rumah berpendapatan sederhana antara RM2,500 dan RM10,000 sebulan. Harga hartanahnya ialah antara RM100,000 dan RM400,000.

Putrajaya bagaimanapun terpaksa mengubah kriteria kelayakan daripada pendapatan minima RM7,500 kepada RM10,000 seperti diumumkan Bajet 2015, yang menurut Yin menunjukkan Putrajaya mengakui harga rumah kelas atas PR1MA terlalu tinggi.

Sebaliknya, Yin berkata skim Rumah Selangorku di bawah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) lebih mampu dimiliki pada harga RM250,000 bagi mereka yang berpendapatan RM8,000 sebulan pada hanya 2.6 kali pendapatan isi rumah tahunan.

Sistem penggajian lebih baik

Yin berkata kemampuan perumahan ialah faktor yang menentukan kedua-dua harga rumah dan kuasa membeli isi rumah.

Sementara kebanyakan tumpuan Putrajaya ialah terhadap usaha mengawal harga rumah, hasilnya setakat ini bercampur-campur dan usaha menambah pendapatan 'tidak bermaya.'

Beliau membuat perbandingan dengan Thailand dan Korea Selatan di mana gajinya meliputi lebih 60% Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), bermakna pekerja menyumbang lebih banyak kepada kekayaan negara.

Di Malaysia, gaji meliputi hanya 33.6% dari KDNK pada 2013, dan Putrajaya hanya mensasarkan kenaikannya kepada 40% menjelang 2020.

"Pertumbuhan gaji tidak memberangsangkan. Pada 1971, gaji meliputi 33.8% daripada KDNK, tidak jauh beza dengan hari ini. Sebaliknya, peratusan KDNK dibawa pulang sektor korporat meningkat daripada 51.7% pada 1971 kepada 64.2% pada 2013," katanya.

Beliau berkata gaji orang perseorangan tidak bertambah sejajar dengan kenaikan harga rumah. Pada masa purata harga rumah naik 11.8% antara 2011 dan 2012, gaji median pula hanya tumbuh 7.7%.

"Sementara kerajaan pusat dan negeri perlu terus memberi tekanan supaya harga rumah terus turun, kerajaan persekutuan perlu berusaha menaikkan gaji bagi menutup jurang antara keadaan pasaran dan keinginan rakyat Malaysia memiliki rumah sendiri."


Tapi.. macai tak kisah.. sebab macai boleh tumpang kandang ternakan NFC tu...
PASIR PUTEH - Seorang bapa terpaksa membina sendiri rumah daripada buluh dan batang pokok gelam kerana tidak mampu membayar sewa rumah RM350 sebulan akibat kesempitan hidup.

Walaupun rumah dibina di Kampung Banir Belikong, Selising dekat sini, agak daif, ia tetap akan menjadi tempat perlindungan empat sekeluarga itu kerana tidak mempunyai pilihan lain.

Che Isa Che Daud, 43, berkata, keluarganya bernasib baik kerana masih ada tanah milik ibunya untuk
dia membina rumah tersebut.

"Saya tidak mempunyai pekerjaan tetap dan tidak mampu lagi membayar sewa rumah, akhirnya saya memilih membina rumah sendiri sejak sebulan lalu.

"Saya mengeluarkan perbelanjaan RM600 untuk membeli atap nipah, bahan lain terutama buluh dan pokok gelam saya
cari sendiri," katanya.

Dinding rumah dibuat
daripada batang buluh yang dipecah-pecahkan, sementara tiangnya daripada batang pokok gelam.

Ketika ini Che Isa menyiapkan lantai konkrit yang dibuat
secara berperingkat kerana tidak mampu membeli simen dalam jumlah banyak dalam satu masa.

Che Isa bersama isteri, Maskah Awang, 35, dan tiga anak berusia 2 bulan, 18 dan 20 tahun serta seorang lagi anak saudara yang dipelihara berusia 18 tahun akan menghuni
rumah berkenaan dalam masa terdekat.

Che Isa berkata, dia belum memikirkan kemudahan lain untuk rumah tersebut seperti tandas dan bilik
air.

"Yang penting saya siapkan rumah ini cepat supaya keluarga dapat berlindung dan berharap ada pihak dapat membantu meringankan beban saya sekeluarga," katanya.

Orang ramai mahu membantu boleh menghubungi jiran mereka, Aziz Halim menerusi talian 0111-4943100.
Kepada yang bercadang nak buat rumah ......tetapi tiada modai.....hangpa boleh kutip palet2 kayu terbuang buat macam gambar diatas.....apa macam

Ramai Rakyat Malaysia 'Sangat Tidak Mampu' Untuk Membeli Rumah......


Kalau Kerajaan yang ada tidak berusaha untuk mengawal atau mengekang kenaikkan harga rumah yang semakin menggila diseluruh Malaysia ini.. tak mustahil di masa akan datang kita akan menyaksikan ramai rakyat Malaysia yang menjadikan bawah jambatan dan jejambat sebagai tempat tinggal mereka.. percayalah..
 

[EKSKLUSIF] Berapa Kos Untuk Bina Sebuah Rumah Hari Ini? | Sebenarnya Sangat Murah


 
Harga rumah memang tak pernah turun dan kenaikannya semakin membimbangkan ramai generasi muda terutama yang baru tamat pengajian universiti, baru mula bekerja dan berkahwin.


Persoalannya, berapa sebenarnya harga kos utk membina sebuah rumah?

Jawapan :

Ambil contoh rumah bungalow yang ditawarkan oleh Pemaju Perumah , Harga rumah bungalow antara RM266k ~ RM419k. Harga purata : (266 + 419) / 2 = RM342.5k. Maka Harga Rumah Bungalow yang sederhana dari segi keluasan dan rekabentuk adalah RM 342,000.00 sebuah. Tetapi kita andaikan lebih rendah iaitu = RM320.000.00 sebuah

Kadar Harga Kontraktor per kaki persegi antara RM105 ~ RM125. Ini adalah harga standard bagi sebuah banglo. Andaikan RM110 per ka persegi. Sekadar contoh ambo ambil keluasan 1650ft2 termasuk porch

Luas lantai = 1400 ft2, Maka Harga bagi luas lantai kawasan yang berdinding (build up area) adalah RM110 x 1400ft2 = RM154,000.00. Kawasan yang tidak berdinding spt porch, varendah dll.

Gross area 1650ft2 – build up area 1400ft2 = 250ft2

Bagi kawasan yang tidak berdinding harga standard sekitar RM65 ~ RM75per ft2. Andaikan RM70/ft2, Maka harganya adalah RM70 x 250ft2 = RM17,500.00. Kos pembinaan rumah tidak termasuk pagar = RM154,000.00 + RM17,500.00 = RM171,500.00

Kos pembinaan pagar batu-bata diikat setinggi 600mm dan disambungkan dgn. pagar berangkai (chain link) setinggi 900mm termasuk pre cast tiang pada setiap 3.0meter. = RM 22,000.00

KOS PEMBINAAN BUNGALOW RM 171,500.00

KOS PEMBINAAN PAGAR + RM 22,000.00
_____________________________________________
HARGA KONTRAKTOR = RM 193,500.00
NILAI TANAH TAPAK RUMAH = RM 95,000.00
——————————————————————————–
JUMLAH KESELURUHAN = RM 288,500.00
========================================
HARGA YANG DITAWARKAN OLEH PEMAJU = RM 320,000.00
HARGA BUNGALOW TERSEBUT = RM 288,500.00
——————————————————————————-
MAKA KEUNTUNGAN PEMAJU = RM 31,500.00
==============================================

SEKARANG AMBO TUNJUKKAN BERAPA BANYAK DUIT YANG DAPAT ANDA JIMATKAN JIKA MENGURUS SENDIRI PEMBINAAN RUMAH ANDA/ANDA SEBAGAI KONTRAKTOR UNTUK KENALAN ANDA….

 HARGA KONTRAKTOR = RM 193,500.00

Jika nak mengurus sendiri pembinaan rumah anda kena cari dan direct deal dengan tukang rumah.

Kadar Harga semasa tukang rumah adalah sekitar RM18 ~ RM24 per ft2. Jika seperti bungalow kadar harganya adalah RM21 atau RM22/ft2. Ambo andaikan RM22/ft2

Maka harga upah tukang rumah bagi luas lantai yang berdinding adalah

RM22 x 1400ft2 = RM30,800.00

Bagi carporch, varendah dll. kadar upah adalah RM14/ft2
maka upahnya adalah RM14 x 250 = RM 3,500.00
Upah bina pagar RM 6,000.00
Oleh itu RM30,800.00
+RM 3,500.00
+RM 6,000.00
_________________________
RM40,300.00

Lain-lain kerja/kos yang berkaitan:-
Upah kerja mengecat————pukal———————RM2,500.00
Upah pasang jubin lantai dan dinding—per ft2 dan pukal—-RM3,500.00.00
Pintu Sliding (pemasangan + bahan)———-pukal—————–RM1,700.00
Kerja letrik (kerja pendawaian + barang + deposit TNB)——RM6,000.00
kerja paip (kerja pemasangan + barang + deposit JBA)—-pukal———–RM4,000.00
Sewa mesin pengorek tanah (backhoe)——-anggaran——RM2,000.00
Mesin pembancuh konkrit————-RM400/bulan———-RM2,400.00
Kos luar jangka——————-anggaran—————–RM1,000.00
Kos pengurusan———————————-anggaran———————————RM2,000.00

________________________________________________________________
JUMLAH LAIN-LAIN KOS YANG BERKAITAN = RM25,100.00
=========================================================

SEKARANG AMBO TUNJUKKAN BERAPA BANYAK DUIT YANG DAPAT ANDA JIMATKAN JIKA MENGURUS SENDIRI PEMBINAAN RUMAH ANDA….HARGA KONTRAKTOR = RM 193,500.00. Jika nak mengurus sendiri pembinaan rumah anda kena cari dan direct deal dengan tukang rumah.

Kadar Harga semasa tukang rumah adalah sekitar RM18 ~ RM24 per ft2. Jika seperti imej bungalow di atas kadar KOS UPAH TUKANG KESELURUHAN + BEKALAN LETRIK DAN AIR

RM40,300.00 + RM 25,100.00 = RM65,400.00

SECARA ASASNYA KOS PEMBINAAN RUMAH DIPECAHKAN KEPADA 3 PERKARA IAITU:-
BAHAN BINAAN———————–1/3
UPAH TUKANG/PEKERJA——–1/3
KEUNTUNGAN KONTRAKTOR—1/3
KIRAAN HARGA KONTRAKTOR ADALAH RM 193,500.00
TOLAK UPAH TUKANG / PEKERJA RM 65,400.00
_______________________
= RM 128,100.00

ANGGARAN KOS BAHAN BINAAN DAN KEUNTUNGAN KONTRAKTOR
RM 128,100.00 / 2 = RM64,050.00

MAKA RINGKASAN ANGGARAN KOS BAGI PEMBINAAN RUMAH BUNGALOW
KOS BAHAN BINAAN =RM64,050.00

KOS UPAH TUKANG/PEKRJA =RM65,400.00
KEUNTUNGAN KONTRAKTOR =RM64,050.00
________________________________
RM 193,500.00
=============================

Daripada Analisa Kos Pembinaan Rumah Bungalow di atas didapati keuntungan yang diperolehi oleh kontraktor yang anda lantik adalah RM64,050.00. Jadi kenapa anda tidak berminat untuk membina rumah sendiri ataupun menjadi kontraktor binaan untuk mengurus dan membina rumah orang lain..

*Terima kasih kpd Putera Farid kerana sudi bkongsi info bguna ini.. via budakhutankampung.

__._,_.___

Posted by: "-:eSpAcE9808:-" <rienacom@yahoo.com.sg>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)
&quot; Minuman para Anbia :  http://higoat-2009.blogspot.com/&quot;

&quot; Anda masih mencari jodoh? Lawati http://www.myjodoh.net&quot;

&quot; Kertas Soalan Ramalan Matematik 2010 :  http://maths-catch.com/exam&quot;

&quot; Kedai Maya : http://halawahenterprise.blogspot.com/&quot;

&quot; Blog Sahabat RG : http://azwandengkil.com&quot;

Terima kasih kerana sudi bersama kami. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang ReSpeKs Group, sila ke : http://respeks-group.blogspot.com.
Segala email yang tersiar melalui Respeks Group adalah tanggungjawab penulis asal email. Owner atau moderator tidak bertanggungjawab ke atas setiap email yang disiarkan dan sebarang dakwa dakwi tiada kena mengena dengan moderator group.


.

__,_._,___

No comments:

Post a Comment